Ga naar de inhoud
Exclusief interview

Amerikaanse minister Pompeo: Rusland moet verantwoording afleggen over MH17

De Amerikaanse minister Pompeo ontmoette vandaag premier Mark Rutte Beeld © RTL Nieuws

Rusland moet verantwoording afleggen voor MH17. Nu werkt Rusland niet goed mee en dat moet veranderen. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, in een exclusief interview met RTL Nieuws.

De Amerikaanse minister is in Nederland vanwege de Global Enterpreneurship Summit, de economische top die vanavond begint.

Vanmiddag ontving premier Rutte de Amerikaanse minister in het Torentje. RTL Nieuws-verslaggever Fons Lambie mocht de minister voorafgaand aan het bezoek met Rutte interviewen.

'Succesvolle top'

Pompeo zegt dat hij positief gestemd is over de economische top. "We gaan een succesvolle top hebben. En die hebben we al."

Ondanks de spanningen tussen de EU en de VS op handelsgebied, zegt hij over de VS en Nederland: "We delen dezelfde waarden. Ondernemerschap is één van de kernwaarden van onze twee landen. Ik hoor mensen praten over de spanningen tussen Europa en de VS , maar ik zie dat we bezig zijn om democratie en vrijheid te creëren over de hele wereld. Ik werk graag samen met Europese partners en daar gaan we zeker mee door." 

MH17: gruwelijke tragedie

Pompeo sprak vandaag met minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken over de ramp met MH17. De Amerikaan noemt de ramp een 'gruwelijke tragedie.'

Hij vindt dat de Russen meer moeten doen. "Rusland moet verantwoording afleggen voor wat daar is gebeurd. Ik ben hoopvol dat Rusland zal zien dat het ook in hun belang is om verantwoording af te leggen. Ik hoop dat ze het zullen doen en de VS zal Nederland daarin blijven steunen." 

'Ook in belang Rusland om verantwoording af te leggen'

06:53
De Amerikaanse minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) is hoopvol over MH17.

Huawei: 'Informatie minder veilig'

Ook waarschuwt minister Pompeo voor de Chinese telecomgigant Huawei. De Chinese multinational is in de VS op de zwarte lijst gezet en meerdere Europese landen doen onderzoek voor mogelijke spionage, waaronder in Nederland

"Ik weet dat mensen in Nederland zeer betrokken zijn als het gaat over veiligheid van hun gegevens en privacy. Dat is niet mogelijk wanneer je informatie over een netwerk gaat zoals dat van Huawei. Zij delen hun gegevens met de Chinese overheid", waarschuwt Pompeo.

'Minder veilig'

Als het kabinet toch besluit om gebruik te maken van de technologie van Huawei, dan heeft dat gevolgen, zegt Pompeo. "Ik denk dat de informatie van Nederlanders minder veilig is. Dat is de consequentie."

"En de VS heeft zeer duidelijk gemaakt: onze informatie wordt alleen gedeeld met netwerken waar wij vertrouwen in hebben. Wij zullen de keuze maken naar gelang andere landen beslissingen nemen en hoe Amerikaanse informatie kan worden gedeeld over die netwerken." 

Defensie-uitgaven: 'Hou je aan de afspraken'

Ook ging Pompeo in op de defensie-uitgaven. De Verenigde Staten, die verreweg de grootste bijdrage aan de NAVO betalen, eisen al jaren dat Europese lidstaten meer uitgeven aan Defensie. President Trump heeft zich hier al verschillende keren geïrriteerd over uitgelaten. 

Nederland trekt onvoldoende extra geld uit voor defensie, vinden de Amerikanen. NAVO-landen hebben afgesproken om in 2024 2 procent van het nationaal inkomen uit te geven aan defensie. Nederland komt, ondanks extra uitgaven, niet in de buurt. 

De Amerikaanse minister Pompeo vindt dat Nederland zich aan zijn afspraken moet houden: "De belangrijkste consequentie is dat de inwoners van Nederland minder veilig zijn. Soms zijn de Amerikanen ervan beschuldigd dat de NAVO-bijdrage zou worden verminderd, maar wij houden ons aan onze afspraken. En dat moet Nederland dat ook doen."

Bezoek van Trump: vriendelijke uitnodiging

Fons Lambie vroeg Pompeo tenslotte ook naar het mogelijke bezoek van president Donald Trump aan ons land. Vorige week nodigde koning Willem-Alexander Trump uit voor een bezoek aan ons land voor de herdenking van de Slag om de Schelde.

"Het is een vriendelijke uitnodiging", zegt Pompeo. "Het is een belangrijke viering en de president zal er zeker serieus naar kijken." 

Overigens zei de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, vandaag dat hij denkt dat Trump de uitnodiging vermoedelijk afslaat.