Onvoldoende draagvlak

Overwinning voor studenten: omstreden renteverhoging studielening van de baan

03 juni 2019 13:50 Aangepast: 03 juni 2019 14:07
Beeld © ANP

Een overwinning voor studenten: de omstreden renteverhoging op de studielening komt er niet. Minister Van Engelshoven heeft besloten het voorstel in te trekken omdat er te weinig draagvlak is in de Eerste Kamer.

Dat de omstreden renteverhoging van de baan is, is een overwinning voor de studenten en jongerenorganisaties. Die hebben afgelopen maanden actie gevoerd tegen de renteverhoging waarbij studenten gemiddeld 5000 euro meer moesten afbetalen aan hun studieschuld. 

'Enorme overwinning' 

Het plan kreeg ook te weinig draagvlak in de Eerste Kamer, die het wetsvoorstel moet goedkeuren. En dus trekt de minister het plan terug.

Tom van den Brink van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is dolblij: "Bijna een jaar lang gaven we forse kritiek, en deze is gehoord. Dit is een enorme overwinning voor studenten en de toegang tot onderwijs."

Lening zou duurder worden

Het kabinet wilde de rente op leningen omhoog doen. Dit zou nodig zijn om het huidige leenstelsel betaalbaar te houden.

Op de lening die studenten afsluiten wordt nu nog uitgegaan van de 5-jaars rente op staatsobligaties. Het plan is om dat vanaf volgend jaar te baseren op 10 jaar, waardoor de rente iets hoger wordt.

Ingrid van Engelshoven (D66), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ingrid van Engelshoven (D66), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Niet voldoende draagvlak

Door de beoogde renteverhoging zouden studenten gemiddeld 5.000 euro meer afbetalen aan hun studieschuld. Morgen zou de Eerste Kamer stemmen over het wetsvoorstel. Een meerderheid moet voor het voorstel stemmen, maar vorige week werd al duidelijk dat het plan niet genoeg draagvlak kreeg.

Met name de fractie  van D66, de partij van Van Engelshoven, had veel vragen over het nut en de noodzaak van de wet. Daarnaast maakte ook ex-VVD-senator Anne-Wil Duthler duidelijk dat ze tegen het plan is.

Minister Ingrid van Engelshoven laat het nu dus niet meer op een stemming aankomen. Nu de renteverhoging niet doorgaat, wordt de rente weer gebaseerd op een 5 -jaars rente.

Nieuwe wet aangenomen

Eind 2018 nam de Tweede Kamer de nieuwe wet met de kleinst mogelijke meerderheid aan.

In maart van dit jaar stuurden jongerenorganisaties, waaronder alle politieke jongerenorganisaties, een brandbrief aan de senaat met een oproep om de maatregel te schrappen.

Volgens hen maakt de beoogde renteverhoging lenen voor studenten duurder, waardoor de toegankelijkheid van het onderwijs op het spel staat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore