Na ophef

VVD en SP willen duidelijkheid Kamerleden over verblijfsvergoedingen

02 juni 2019 22:56 Aangepast: 02 juni 2019 23:05
De Tweede Kamer. Beeld © ANP

Om te voorkomen dat Tweede Kamerleden ten onrechte teveel reis- en verblijfsvergunningen ontvangen, moeten ze elk jaar opgeven wat hun vaste woonplaats is. Dat voorstel doen VVD en SP morgen tijdens een debat over integriteit van Kamerleden.

Dat meldt het AD. Hoe verder een Kamerlid van Den Haag afwoont, hoe hoger hun vergoeding voor reis- en verblijfkosten. Tijdens hun installatie geven Kamerleden hun adres op. In de jaren daarna wordt dat nooit opnieuw gecontroleerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zijn de duizenden euro's die Graus krijgt terecht? 'De controle rammelt'

Vergoedingen Tweede Kamerleden

Kamerleden ontvangen een vaste maandelijkse vergoeding van 8047,53 euro bruto per maand. Daarnaast ontvangen ze vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Ook hebben ze recht op onkostenvergoedingen voor woon-werkverkeer, overige reiskosten, verblijfskosten als iemand in Den Haag is, en overige beroepskosten.

Onlangs ontstond er ophef over de opgegeven woonplaatsen van PVV-Kamerlid Dion Graus en FvD-Kamerlid Theo Hiddema. Die laatste erkende dat hij teveel geld had ontvangen en schonk daarna het teveel ontvangen bedrag aan een dierenopvang, de poezenboot in Amsterdam.

De VVD en de SP willen dat Kamerleden elk jaar een formulier moeten invullen, waarin ze aangeven waar ze wonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FvD-Kamerlid Hiddema geeft omstreden onkostenvergoeding aan Poezenboot: 'Een boel geld!'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore