Gesprekken verder

Doorbraak pensioenoverleg: minister ziet mogelijkheden om stijging AOW-leeftijd te beperken

31 mei 2019 12:18 Aangepast: 31 mei 2019 13:26
Minister Koolmees van Sociale Zaken. Beeld © ANP

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) ziet toch mogelijkheden om de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen. Dat was een harde eis van de vakbonden. Koolmees hoopt dat werkgevers en vakbonden de vastgelopen gesprekken over de hervorming van het pensioenstelsel hervatten.

Koolmees zegt bereid te zijn om de koppeling tussen de pensioenleeftijd en levensverwachting los te laten. Hij nodigt de voorzitters van de bonden en de Sociaal-Economische Raad uit de gesprekken te hervatten.

'Ruimte voor tijdig pensioen'

Vakbond FNV reageert positief op de verklaring van Koolmees. De vakbond zegt blij te zijn dat het kabinet 'eindelijk inziet dat er ook voor de lange termijn ruimte moet worden geboden voor een tijdig pensioen'.

FNV-voorzitter Han Busker verwacht dat de partijen meteen na het weekend bij elkaar gaan zitten. "Blijkbaar is het signaal van de acties van deze week goed doorgekomen. Natuurlijk willen wij graag tot een resultaat komen in de vorm van een goed pensioenakkoord. We moeten nog zien of dat gaat lukken." Busker verwijst in zijn reactie naar de grote stakingen van een paar dagen terug, onder meer in het openbaar vervoer.

FNV trok bij die acties samen op met de bonden CNV en VCP. "We zijn erg benieuwd naar het voorstel van minister Koolmees", zegt CNV. "We gaan de gesprekken op een constructieve manier aan en hopen op een uitstekend resultaat."

'Hier hebben we continu voor gepleit'

Ook in werkgeverskringen wordt verheugd gereageerd, waardoor het overleg waarschijnlijk snel weer kan beginnen. "Hier hebben we continu voor gepleit", zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Volgens de bedrijvenlobby is het 'essentieel om tot afspraken te komen waardoor we jong en oud weer vertrouwen geven in het pensioenstelsel, kortingen afwenden en oplossingen vinden voor bijvoorbeeld de zware beroepen'.

Er wordt in Den Haag achter de schermen al jaren gepraat over een grootscheepse vernieuwing van het pensioenstelsel. In november leek een pensioenakkoord nabij, maar uiteindelijk klapte het overleg toch. Dat gebeurde nadat de vakbonden de stijgende AOW-leeftijd bij de discussie betrokken. Ze maken zich hard voor een bevriezing van de AOW-leeftijd. Ook willen ze dat er een regeling komt voor mensen met een zwaar beroep die eerder met pensioen willen. Een ander punt van onvrede is dat pensioenen al lange tijd niet meestijgen met de inflatie.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore