Ga naar de inhoud
Geweld laait op

'Nederland moet snel migranten uit Libië opvangen'

Migranten bij een detentiecentrum in de buurt van Tripoli. (Archieffoto) Beeld © AFP

Nederland moet snel migranten uit Libië opvangen. Dat willen GroenLinks en vier andere partijen in de Tweede Kamer. Het geweld in Libië laait de laatste weken op, en dat heeft gevolgen voor de veiligheid van duizenden migranten die daar vastzitten.

Het gaat voornamelijk om Afrikaanse migranten, die naar Europa wilden maar werden tegengehouden en eindigden in gevangenissen in Libië. Er zouden zo'n 3000 migranten vastzitten binnen of rond Tripoli, in gebieden waar hevig wordt gevochten.

Luchtaanval

Vorige maand beschoten strijders van generaal Haftar migranten in detentiecentrum Qasr Ben Ghashir. En op 7 mei meldden gedetineerden in detentiecentrum Tajoura dat een luchtaanval een deel van de compound raakte, op 100 meter van waar gedetineerden gevangen zitten. Twee migranten raakten gewond.

Hevige
Lees ook:
Hevige gevechten Libië: krijgsheer roept op tot veroveren hoofdstad

Migrantenstroom

De onrust in Libië zorgt voor bezorgdheid bij Europese landen, omdat het zou kunnen leiden tot een nieuwe stroom vluchtelingen richting de Europese Unie (EU).

De meeste EU-landen, waaronder Nederland, zijn afwachtend. Alleen Italië, het land dat keer op keer weigert boten met vluchtelingen toe te laten, heeft bijna 150 migranten uit Libische kampen gehaald.

Marteling en seksueel geweld

Dat moet Nederland ook doen, stellen GroenLinks, PvdA, SP en ChristenUnie in schriftelijke Kamervragen aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Ook regeringspartij D66 wil actie in samenwerking met andere EU-landen.

"Er zitten duizenden mensen in kampen waar sprake is van hele slechte behandeling", zegt Bram van Ojik van GroenLinks. "Soms is er sprake van marteling en seksueel geweld. Nu is de oorlog in Libië losgebarsten."

Hulp bij evacuatie

Nederland moet dan ook helpen, vindt Van Ojik. "Om een deel van de mensen die eigenlijk op hun vlucht naar Europa in die verschrikkelijke kampen in Libië zijn terechtgekomen en in levensgevaar zijn, in Nederland bescherming te bieden."

Nederland zou kunnen helpen met evacueren, zegt Van Ojik. "Ze kunnen alleen uit de kampen als een land of een groep landen bereid is om ze op te nemen. Italië neemt 150 mensen op en ik roep de Nederlandse regering op om daar ook een aandeel in te leveren."