Moddergooien over en weer

Onrust bij GroenLinks: Klaver baalt van moddergooien naar Özdil

29 mei 2019 19:35 Aangepast: 30 mei 2019 11:36
Zihni Özdil

Moddergooien en paniek bij GroenLinks na het vertrek van Zihni Özdil. Nadat Jesse Klaver gisteren een keiharde mail over het vertrekkend Kamerlid had gestuurd, geeft Klaver vandaag toe dat hij spijt heeft. Özdil zegt daarop in een reactie: "We zijn het in ieder geval eens dat het lelijke politiek is."

Zihni Özdil maakte gisteravond rond 22:00 uur zijn vertrek uit de GroenLinks-fractie via Facebook bekend. Özdil was de onderwijsspecialist voor de partij en liet zich onlangs in een interview in Trouw kritisch uit over het leenstelsel. 

Volgens hem is dat de reden geweest van escalatie met de fractietop. Klaver was namelijk destijds één van de architecten van het leenstelsel.

Harde woorden

Maar gisteravond, rond 23:00 uur, kwam Klaver met een verklaring. Er ging een aardige beerput open: Özdil zou afspraken hebben geschonden en 'ontoelaatbaar gedrag' hebben getoond waardoor 'collega’s zich niet meer veilig voelden'.

Hij zou ook stiekem een intern gesprek met een collega hebben opgenomen. Het ging volgens ingewijden om het gesprek waarbij hij op het matje werd geroepen om zijn woorden in kritische interview over het leenstelsel uit te leggen.

Kwaad gesproken

Ook werd er vanuit GroenLinks, buiten de verklaring om, veel kwaad over Özdil gesproken. Zo zou hij 'al maandenlang niet functioneren' en werd er zelfs op gehint dat hij een alcoholprobleem zou hebben.  

Özdil noemde het op Facebook 'ontzettend jammer dat de partijleiding voor karaktermoord heeft gekozen', en zijn functioneren ter discussie stelt.

Klaver heeft spijt

Vandaag zegt Klaver voor de camera van de NOS spijt te hebben dat hij een emmer modder over Özdil heeft gegooid. Klaver noemt de onderlinge verwijten van gisteren 'lelijke politiek' waar hij van baalt. "Het is gewoon een super vervelende situatie", zegt hij. "Het was gewoon niet fraai. Het was lelijke politiek. Daar baal ik van."

Klaver wilde RTL Nieuws vandaag niet te woord staan. Hij is bezig met een verhuizing.

'Lelijke politiek'

Özdil laat vervolgens in een reactie aan RTL Nieuws het volgende weten: "We zijn het in ieder geval eens dat het lelijke politiek is. Jesse Klaver heeft een kans laten liggen. Laat ik het daar maar bij laten."

Hij besluit: "Ik heb mijn Kamerlidmaatschap met hart en ziel vervuld. En ik kijk met trots terug dat het leenstelsel ter discussie staat en de renteverhoging er niet komt. Ik wens Jesse het beste."

GroenLinks-kamerlid Corinne Ellemeet. GroenLinks-kamerlid Corinne Ellemeet.

'Heel erg verdrietig''

GroenLinks-Kamerleden willen vandaag weinig kwijt over de kwestie. Hun reacties lijken afgesproken werk. "Het is gewoon heel erg verdrietig wat er is gebeurd. Heel erg verdrietig", zegt een geëmotioneerde Corinne Ellemeet.

Andere GroenLinksers houden liever de lippen stijf op elkaar. 

'Er is veel gebeurd'

Kamerlid Kathalijne Buitenweg, verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van de fractie laat weten: "Er is heel veel gebeurd rondom Özdil. Al wat langer."

Wat dit zegt over de cultuur van de partij? Buitenweg: "GroenLinks is een partij die wil samenwerken en we gaan in vertrouwen met elkaar om. Dat is ontzettend belangrijk."

Of mensen nog vrij kunnen denken? "Jazeker."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GroenLinks-Kamerlid Özdil uit fractie gezet na 'vertrouwensbreuk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore