Ga naar de inhoud
Wapen tegen woningnood

Woningnood versneld aangepakt: weg vrij voor duizenden prefabwoningen per jaar

Vrachtwagen rijden met prefabwoningen over de weg. Beeld © ANp

Met de bouw van duizenden tijdelijke huurwoningen per jaar kunnen gemeenten een extra bijdrage leveren aan de oplossing van de woningnood. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken maakt hiervoor de weg vrij, door allerlei regels te versoepelen.

Het gaat om prefabhuizen die in de fabriek worden gemaakt en binnen een paar weken op locatie in elkaar kunnen worden gezet. Ze kunnen ook worden geplaatst op plekken die geen woonbestemming hebben.

Ook maakt minister Ollongren het mogelijk dat ze langer kunnen blijven staan, tot maximaal 15 jaar. Zij hoopt dat gemeenten snel locaties beschikbaar stellen.

Eindhoven

Eindhoven is de eerste gemeente die volgens Ollongren gebruik maakt van de nieuwe mogelijkheden. De minister heeft met deze gemeente afgesproken dat er snel duizend prefabhuizen komen.

Andere gemeenten gingen Eindhoven al voor. Zij namen zelf initiatieven, maar liepen daarbij soms wel tegen grenzen op. Die worden nu opgerekt.

Bouwtempo opvoeren

Ollongren komt met haar maatregelen tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Enkele maanden geleden pleitte het CDA-Kamerlid Erik Ronnes voor een noodplan om het bouwtempo op te voeren. Hij vroeg daarin om 15.000 tot 20.000 tijdelijke woningen per jaar.

Ronnes maakte zich zorgen over de snelheid waarmee in Nederland bouwplannen worden ontwikkeld. Daardoor is het maar de vraag of het tempo van 75.000 huizen per jaar kan worden gehaald. Volgens minister Ollongren is de bouw van dat aantal nieuwe huizen nodig om de vraag  aan te kunnen en het woningtekort terug te dringen.

Spoedzoekers

Een Kamermeerderheid steunde het plan van Ronnes. Minister Ollongren zegde toe er serieus naar te kijken en is tot de conclusie gekomen dat het mogelijk is snel duizenden prefabwoningen te produceren. 

Gemeenten kunnen deze huizen volgens haar ook goed gebruiken om zogenoemde spoedzoekers snel aan onderdak te helpen. Zij bedoelt daarmee bijvoorbeeld mensen die scheiden of studenten die terugkomen in Nederland na een studie in het buitenland en snel een huis nodig hebben.

Geen verhuurdersheffing

Het is de bedoeling dat ook woningcorporaties een belangrijke rol gaan spelen bij de realisatie. Minister Ollongren maakt het voor de corporaties extra aantrekkelijk om dit soort woningen in de sociale huursector te realiseren.

Zij hoeven over die huizen geen verhuurdersheffing (een belasting voor corporaties) te betalen als ze op een plek staan die geen woonbestemming heeft.

Bouwers
Lees ook:
Bouwers waarschuwen: er worden te weinig woningen gebouwd