'Gesprekken nog gaande'

Tegenvaller studenten: renteverhoging studielening nog niet van de baan

29 mei 2019 14:37 Aangepast: 29 mei 2019 14:54
Beeld © ANP

Studenten kunnen nog niet opgelucht ademhalen: de omstreden renteverhoging op de studielening is nog niet van de baan. Ondanks dat de Eerste Kamer waarschijnlijk tegen het voorstel gaat stemmen, zijn volgens minister Van Engelshoven de gesprekken nog gaande.

De studenten en de jongerenorganisaties van de politieke partijen dachten de overwinning al binnen te hebben, maar onderwijsminister Ingrid van Engelshoven is nog niet van plan om de renteverhoging op studielening nu al in te trekken.

Door de beoogde renteverhoging gaan studenten gemiddeld 5000 euro meer afbetalen aan hun studieschuld. 

Stekker eruit

Het wetsvoorstel van de onderwijsminister krijgt waarschijnlijk geen meerderheid in de Eerste Kamer, zo bleek gisteren. Volgende week dinsdag is de officiële stemming. Maar voor de minister is dat geen reden om nu al definitief de stekker uit het voorstel te trekken.

Van Engelshoven zegt tegen RTL Nieuws dat 'de gesprekken nog gaande zijn'. "We zijn nog alle mogelijke opties aan het verkennen." Verder wil de minister niet vooruit lopen op de stemming in de Eerste Kamer. Om het wetsvoorstel door te voeren, moet een meerderheid voor stemmen. 

Balen voor studenten

De Landelijke Studentenvakbond is teleurgesteld dat de omstreden renteverhoging nog niet van de baan is.

"We hebben heel hard gestreden om dit tegen te houden. Dit plan deugt niet. Het is heel erg jammer dat vandaag nog niet definitief de stekker uit het plan is getrokken", zegt woordvoerder Carline van Breugel.

Wat is het voorstel?

Veel studenten lenen om te kunnen studeren. Het kabinet wil de rente daarover omhoog doen. Dit zou nodig zijn om het huidige leenstelsel betaalbaar te houden.

Op de lening die studenten afsluiten wordt nu nog uitgegaan van de 5-jaars rente op staatsobligaties. Het plan is om dat vanaf volgend jaar te baseren op 10 jaar, waardoor de rente iets hoger wordt.

Door de beoogde renteverhoging zouden studenten gemiddeld 5000 euro meer afbetalen aan hun studieschuld.

Nieuwe wet aangenomen

Eind 2018 nam de Tweede Kamer de nieuwe wet met de kleinst mogelijke meerderheid aan.

In maart van dit jaar stuurden jongerenorganisaties, waaronder alle politieke jongerenorganisaties, een brandbrief aan de senaat met een oproep om de maatregel te schrappen.

Volgens hen maakt de beoogde renteverhoging lenen voor studenten duurder, waardoor de toegankelijkheid van het onderwijs op het spel staat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`