Onderzoek fraude

Staatssecretaris: onderste steen moet boven over gerommel Belastingdienst

29 mei 2019 12:30 Aangepast: 29 mei 2019 14:38
Kinderopvang, archieffoto. Beeld © ANP

De 'onderste steen' moet boven komen over het gerommel met bewijsvoering door de Belastingdienst bij de aanpak van vermeende fraudezaken. Een 'grondig onderzoek' moet uitwijzen welke fouten de dienst heeft gemaakt bij het opsporen van misbruik.

"De Belastingdienst moet boven elke twijfel verheven zijn", zei staatssecretaris Menno Snel (Financiën) zojuist in reactie op onthullingen van Trouw en RTL Nieuws.

De kern van dat onderzoek is dat de Belastingdienst verouderde, foutieve informatie gebruikte om gastouderbedrijf Dadim in Eindhoven aan te pakken. Bij alle ouders die daar kinderopvang kregen, werd in 2014 de toeslag onterecht stopgezet. Ruim 235 mensen raakten in deze zaak gedupeerd.

Feiten niet op een rij

Staatssecretaris Snel zei dat hij de Kamer 'naar eer en geweten' heeft geïnformeerd, maar dat hij vanochtend nog niet wist of er inderdaad verouderde, onjuiste informatie uit 2011 in 2013 is gebruikt bij het aanpakken van Dadim en de ouders.

"Het lukte vanochtend niet om alle feiten op een rijtje te krijgen. Het is nu de vraag in welk jaar er iets was. Dat is belangrijk. Dat weet ik nu niet. Dat ga ik nu uitzoeken." 

Snel beloofde dat hij de Kamer op korte termijn opheldering zal geven.

Commissie

Vanmiddag presenteert Snel een commissie, die onderzoek gaat doen naar de manier waarop de Belastingdienst in de nasleep van de Bulgarenfraude misbruik opspoorde. Vaak werden toeslagen onterecht stopgezet, met grote gevolgen voor betrokken ouders.

De commissie zal ook onderzoeken welke rol tweede nationaliteit heeft gespeeld bij het toezicht en de controle door de Belastingdienst. RTL Nieuws en Trouw onthulden vorige week dat vooral mensen met een migratieachtergrond werden onderzocht.

'Niet alles goed gegaan'

Snel: "Ik heb al eerder aangegeven op dit dossier dat niet alles goed is gegaan. De Belastingdienst en het Rijk hebben fouten gemaakt. Dat was met name heel vervelend voor de ouders. Er komt een commissie en die gaat de onderste steen boven krijgen. We gaan het heel zorgvuldig  uitzoeken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belastingdienst gebruikte nepbewijs om fraude aan te tonen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore