Ga naar de inhoud
Niet geëmigreerd

Volkert van der Graaf doet aangifte om laster en smaad

Volkert van der Graaf. Beeld © ANP Foto

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, heeft aangifte gedaan tegen het CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg en voormalig VVD-Kamerlid Han ten Broeke wegens laster en smaad.

De twee zeiden afgelopen weekend in een radioprogramma van WNL dat Volkert van der Graaf zich niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling zou houden omdat hij niet is geëmigreerd. Dat was een van de argumenten om van zijn meldplicht af te komen.

Volkert van der Graaf doodde Pim Fortuyn in 2002 en zat daarvoor een celstraf van 18 jaar uit. Toen hij tweederde van zijn straf had uitgezeten, kwam hij vrij (in 2014). 

Niet door de beugel

De advocaat van Van der Graaf, Willem Jebbink, vindt dat de uitspraken van Van Toorenburg en Ten Broeke niet door de beugel kunnen. "Het is gewoon niet waar en deze mensen weten dat donders goed", laat hij weten in een vijf pagina tellende verklaring waarin de klacht staat omschreven.

Jebbink: "Door mijn cliënt opzettelijk en zonder omhaal als onbetrouwbare regelovertreder publiekelijk neer te zetten en als iemand die de rechtsstatelijke vrijheid misbruikt, plegen zij laster en smaad."

Nog gewoon in Apeldoorn

De Stentor meldde vorige week dat de moordenaar van Pim Fortuyn gewoon in Apeldoorn en Harderwijk woont.

Hij sprak een jaar geleden zijn wens uit om te emigreren, maar daar zou nog niets van terechtgekomen zijn.

'Niets over zeggen'

CDA-Kamerlid Van Toorenburg wil tegen RTL Nieuws weinig kwijt over de aangifte: "Ik heb er niets meer over te zeggen dan dat ik er kennis van neem."

Heeft Volkert van der Graaf een punt?

Emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos: "Ja. De aanklacht van de advocaat van Volkert van der Graaf is sterk. Van der Graaf staat in zijn gelijk: zijn integriteit wordt geschaad omdat  er door Madeleine van Toorenburg en Han ten Broeke wordt gezegd dat hij zich niet aan de voorwaarden/regels heeft gehouden, maar dat is juridisch nooit vastgesteld. Als hij zich namelijk niet aan de voorwaarden zou hebben gehouden, dan had het Openbaar Ministerie daar wel tegen opgetreden."

"Daarom is een aanklacht van smaad en laster terecht. Door de uitspraken van de twee, die mijns inziens onzorgvuldig zijn, is de integriteit van Volkert van der Graaf immers geschaad. Ook al is het gruwelijk wat hij heeft gedaan, hij heeft ondanks zijn daden gewoon dezelfde rechten als iedere andere burger."

Hoe nu verder? "Het Openbaar Ministerie moet nu gaan bepalen of ze hier een zaak van willen maken. Als dat gaat gebeuren, maakt Volkert van der Graaf grote kans om in het gelijk te worden gesteld. De twee kunnen dan een geldboete krijgen."

Volkert
Lees ook:
Volkert van der Graaf ondanks voornemen niet geëmigreerd