Ga naar de inhoud
Allebei 12 zetels

VVD en Forum even groot in Eerste Kamer, coalitie is meerderheid kwijt

De Eerste Kamer.

De VVD heeft net zoveel zetels behaald in de Eerste Kamer als Forum voor Democratie: beide partijen krijgen 12 zetels. Het verlies van de coalitie is beperkt gebleven, maar het kabinet is wel haar meerderheid kwijt. Dat blijkt uit de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen.

De uitslag is verder als volgt: CDA 9 zetels, D66 7, PVV 5, SP 4, PvdA 6, GroenLinks 8, ChristenUnie 4, 50PLUS 2, Partij voor de Dieren 3 en Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) 1 en SGP 2.

Coalitie is meerderheid kwijt

De coalitie heeft 32 zetels en is daarmee haar meerderheid in de Senaat kwijt. Maar de regeringspartijen kunnen opgelucht ademhalen: door strategisch stemmen hebben de coalitiepartijen twee extra senaatszetels in de wacht gesleept. 

Het kabinet heeft drie oppositiepartijen om uit te kiezen. Er kan zaken gedaan worden met PvdA, GroenLinks, of Forum.

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba

570 Provinciale Statenleden en 19 leden van de kiescolleges op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba hebben vandaag een nieuwe Eerste Kamer gekozen. De afgelopen weken is er achter de schermen druk onderhandeld over deze verkiezingen.

Partijen kunnen namelijk op een kandidaat van hun eigen partij stemmen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om een strategische stem uit te brengen op iemand anders. Vooral over de restzetels is flink onderhandeld. 

PVV'ers stemmen op Forum

Niet iedereen stemde volgens het boekje: vanuit de coalitie gunden partijen elkaar zetels. In Flevoland en Noord-Brabant hebben VVD'ers op D66 gestemd. In Utrecht hebben twee PVV'ers op Forum gestemd. En in Zuid-Holland ging een stem van FvD naar de SGP.

Die Eerste Kamer is belangrijk, want die controleert de Tweede Kamer en daar worden de wetten goedgekeurd. 

Theo Hiddema

Verder viel op dat de Zuid-Hollandse fractie van Forum voor Democratie geen enkele stem gegeven heeft aan de lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Henk Otten. Die maakte onlangs openlijk ruzie met partijleider Thierry Baudet. Tien van de elf Statenleden steunden lijstduwer Theo Hiddema.

De Zuid-Hollandse FVD-voorman Rob Roos wilde niet te veel zeggen over het stemgedrag van zijn fractie. ''We zijn fan van Hiddema. Hij kan de plek in de Eerste Kamer nu niet accepteren, omdat hij al in de Tweede Kamer zit. Maar als hij ooit de Tweede Kamer verlaat, kan hij misschien zijn senaatszetel opeisen. We hebben die plek zeker gesteld.''
 

Hoe wordt de Eerste Kamer bepaald?

  • De 570 Statenleden stemmen allemaal voor de Eerste Kamer.
  • Niet elke stem weegt even zwaar. De zwaarte wordt bepaald door het aantal mensen dat in een provincie woont.
  • Stemmen in Zuid-Holland en Noord-Holland wegen het zwaarst, omdat daar de meeste mensen wonen.  
  • Er zijn nog 7 of 8 restzetels voor de Eerste Kamer te verdelen. Elke partij heeft namelijk nog wat stemmen over. 
  • Sommige partijen, zoals DENK, hebben net niet genoeg voor een zetel in de Senaat. Die 'twee derde zetel' kan DENK dus aan een andere partij geven. 
Bron: RTL Nieuws