EU-verkiezingen

SP en PVV allebei nul zetels, onrust bij de partijen groeit

27 mei 2019 12:58 Aangepast: 27 mei 2019 16:31
PVV-leider Geert Wilders brengt zijn stem uit voor de Europese verkiezingen. Beeld © ANP

Een opvallende uitkomst van de Europese verkiezingen: de eurosceptische partijen SP en PVV verdwijnen allebei uit het Europese parlement. "De onrust groeit. Beide partijen beginnen nerveus te worden omdat ze gemarginaliseerd zijn", stelt Frits Wester. Het partijbestuur van de SP is momenteel bijeen.

De SP had twee zetels, de PVV zelfs vier. Maar beide partijen komen tijdens deze Europese Verkiezingen uit op nul en verdwijnen dus helemaal uit het Europees Parlement.

Overal verloren

De SP en de PVV zijn er in alle gemeenten achteruit gegaan. De PVV is de grootste verliezer. De partij van Geert Wilders heeft in elke Nederlandse gemeente een verlies moeten incasseren.

De grootste klappen kreeg de partij van Geert Wilders in haar oude bolwerken, zoals Volendam en Urk. Daar gingen de meeste stemmen naar Forum. 

Politiek commentator Frits Wester: "In Frankrijk en Italië winnen bijvoorbeeld populistische partijen, maar in Nederland lukt het Wilders niet. Dat komt door de opkomst van Forum en door de brexit-perikelen: de animo voor een nexit bestaat niet in Nederland."

Wilders rekent op comeback

Geert Wilders heeft vooralsnog alleen in een tweet gereageerd op de uitslag. Hij repte op Twitter van een teleurstellend resultaat. 'Gelukkig hebben onze vrienden in onder andere Italië, Frankrijk en Vlaanderen wel fors gewonnen. Gefeliciteerd Matteo, Marine en Tom!'

Verder denkt hij niet dat de PVV definitief uit het  Europese Parlement is verdwenen. Wilders wil verder niet reageren en houdt het bij de tweets.  

Onrust neemt toe

Politiek verslaggever Marieke van de Zilver ziet dat de onrust toeneemt in de PVV. "Er zijn alleen al in de Senaat drie PVV'ers die niet meer op komen dagen. Zij zijn boos omdat ze geen plek op de lijst hebben gekregen."

De Noord-Hollandse PVV-senator Dannij van der Sluijs vindt dat Geert Wilders moet opstappen. 'Ik denk dat zijn tijd voorbij is.'

Ook voor SP is de klap groot

Ook de SP heeft rake klappen gekregen. Waar de opkomst bij de Europese verkiezingen de hoogste was in dertig jaar, blijken vooral de SP-stemmers thuis te zijn gebleven. In elke gemeente is de SP achteruitgegaan. 

"De definitieve uitslag is een harde dreun. Een grote teleurstelling", zeggen SP-voorzitter Ron Meyer en leider Lilian Marijnissen in een verklaring. "We hebben niet de juiste snaar geraakt om mensen te overtuigen voor ons te kiezen."

Grote teleurstelling

Volgens politiek verslaggever Ron Kragten, die een rondje deed onder lokale SP'ers, is de teleurstelling bij iedereen groot. "Maar ik hoor nog geen geluiden dat er bloed moet gaan vloeien. Iedereen is vooral heel erg teleurgesteld."

Kragten vervolgt: "Het wisselt een beetje per SP'er. De één denkt dat de partij op de goede weg is en dat het wel weer goed komt. De handrem is er af en de partij is veel activistischer geworden onder Marijnissen. Maar er zijn ook SP'ers die kritischer zijn. Op de koers en op de rol van voorzitter Ron Meyer."

Campagnespotje

Zo is er binnen de partij veel verdeeldheid over het campagnespotje.  De aanval van de SP op Frans Timmermans in een satirische campagnespot leidde tot tweespalt binnen de partij.

Meerdere lokale fracties hebben afstand genomen van de video, waarin de PvdA-eurocommissaris wordt neergezet als symbool van de vraatzuchtige Europese elite.

Frits Wester noemt het 'een dom spotje', die de partij geen goed heeft gedaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo stemde Europa: bekijk hier de kaart met resultaten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`