Europese verkiezingen

Frits Wester over exitpoll: 'PvdA lachende derde na tweestrijd op rechts'

23 mei 2019 23:10 Aangepast: 24 mei 2019 06:36
PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher tijdens de exitpoll van de Europese Parlementsverkiezingen. Beeld © ANP

Het grote midden blijft overeind in de uitslag van de exitpoll na de verkiezingen voor het Europees Parlement, zegt politiek commentator Frits Wester. "De VVD en Forum voor Democratie hebben er een strijd op rechts van gemaakt, die de VVD vooralsnog lijkt te hebben gewonnen. Maar het is een mooi oud Hollands spreekwoord: waar twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen."

"Er werd in sommige peilingen al rekening mee gehouden dat de PvdA door de intensieve campagne van Frans Timmermans weleens de grootste zou kunnen worden. Dat lijkt nu bij deze eerste voorlopige prognose ook te gebeuren." De PvdA gaat van 3 naar 5 zetels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Exitpoll: PvdA grootste partij, opkomst stuk hoger dan in 2014

Het CDA verloor 1 zetel en komt uit op 4 zetels. Daarmee is het samen met de VVD de tweede partij in het Europees Parlement. "Het verlies voor het CDA lijkt mee te vallen. Een forse klap daarentegen voor D66 en de SP", zegt Wester.

D66 ging van 4 naar 2 zetels en de SP van 2 naar 1 zetel. "Die laatste twee partijen hebben waarschijnlijk ook last gehad van het effect van Frans Timmermans. Ze zullen zich bij de SP nog weleens achter de oren krabben of dat spotje over Hans Brusselmans nou wel zo verstandig was. Ze hebben hem zo wel heel veel publiciteit gegeven. Echt negatief campagnevoeren werkt niet in Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Campagnevideo SP richt zich op Frans Timmermans: 'Wat een extreem dieptepunt'

"Wat verder opvalt is dat de echt eurosceptische partijen in Nederland, PVV en Forum, samen 4 van de 26 zetels halen. Net zoveel als de PVV vijf jaar geleden in zijn eentje wist te behalen. Hoewel het twee heel verschillende partijen zijn, lijken ze allebei toch een soort communicerende vaten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wilders teleurgesteld, tevredenheid bij VVD, FvD, CDA en GroenLinks

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`