Europese verkiezingen

Wilders teleurgesteld, tevredenheid bij VVD, FvD, CDA en GroenLinks

23 mei 2019 22:50 Aangepast: 24 mei 2019 05:34
Azmani en Rutte zijn blij. Beeld © ANP

FvD, VVD, CDA en GroenLinks zijn blij met de voorlopige uitslag volgens de exitpoll van de verkiezingen voor het Europees Parlement. De VVD en het CDA zouden, na de winnaar PvdA (5 zetels), de nummer twee en drie worden met allebei 4 zetels. Het CDA verloor 1 zetel, de VVD won er 1. De winnaar in zetels is Forum voor Democratie: van niets naar 3 zetels.

De partij werd daarmee de vierde Nederlandse partij in het Europarlement.

VVD-lijsttrekker Malik Azmani sprak van een 'mooie uitslag' voor de liberalen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. "We hebben winst en daar gaat het me om", zei hij. Azmani feliciteerde de PvdA die in de exitpoll verrassend als grootste uit de bus kwam.

VVD-leider Mark Rutte is blij dat de kiezer in ieder geval een duidelijke voorkeur heeft uitgesproken voor partijen die met Nederland in de Europese Unie willen blijven. De overwinning van de sociaaldemocraten had de premier naar eigen zeggen niet zien aankomen. Hij feliciteerde lijsttrekker Frans Timmermans met 'een waanzinnig knappe prestatie'.

FvD: goed resultaat

Europees lijsttrekker van Forum voor Democratie Derk Jan Eppink is tevreden met het resultaat dat zijn partij volgens de exitpoll van Ipsos heeft behaald. "We zijn de grootste winnaar in het aantal zetels, we gaan van nul naar drie. Dat is een goed resultaat'', zei hij tegen de NOS.

De winst van de PvdA noemt Eppink 'verrassend' en komt volgens hem op het conto van lijsttrekker Frans Timmermans, die tevens kandidaat is om voorzitter te worden van de Europese Commissie. "Ik feliciteer hem met deze overwinning", aldus de FVD'er.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Exitpoll: PvdA grootste partij, opkomst stuk hoger dan in 2014

GroenLinks: linkse politiek gewonnen

GroenLinks-leider Jesse Klaver kondigde aan dat linkse politiek heeft gewonnen van rechtse politiek. Zijn partij boekt volgens die peiling een kleine winst, maar de vermoedelijke overwinning van de PvdA stemt Klaver 'onwijs blij voor progressief en links Nederland'.

GroenLinks heeft het bovendien 'weer beter gedaan dan bij de Provinciale Statenverkiezingen' van twee maanden geleden, zegt Klaver. Dat is 'een uitslag waar we echt mee in onze handjes knijpen'.

PVV: op meer gehoopt

De PVV van Geert Wilders heeft volgens de exitpoll flink verloren bij de Europese verkiezingen. "Helaas heeft de PVV zetels verloren. We hadden op meer zetels gehoopt maar met onze zetel in het EP zullen we met nog meer strijdbaarheid samen met onze Europese vrienden keihard knokken tegen het EU-monster, de islam en massa-immigratie!", reageerde Wilders op Twitter.

De anti-EU-partij gaat van 13,3 procent naar 4,1 procent van de stemmen. Dat betekent dat de PVV drie van haar vier zetels in het Europees Parlement gaat verliezen.

CDA: overwinning constructieve middenpartijen

Het CDA verliest volgens de exitpolls één zetel in het Europees Parlement, maar lijsttrekker Esther de Lange is tevreden omdat de "flanken niet hebben gewonnen en dat is een belangrijk signaal aan Europa".

De overwinning van de "constructieve middenpartijen is van groot belang in Europa om voor Nederland oplossingen te vinden", aldus De Lange tegen de NOS

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PvdA juicht na uitslag verkiezingen: 'Wat een bizarre comeback'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore