Europese verkiezingen

Exitpoll: PvdA grootste partij, opkomst stuk hoger dan in 2014

23 mei 2019 21:05 Aangepast: 24 mei 2019 07:44
Juichende PvdA-leden op de uitslagenavond van de partij. Beeld © ANP

De PvdA is de grootste partij geworden bij de Europese verkiezingen. De VVD en het CDA kwamen als tweede en derde uit de bus. Dat blijkt uit de landelijke exitpoll van NOS/Ipsos. De opkomst is een stuk hoger met 41 procent van de kiesgerechtigden. In 2014 was dat 37,3 procent.

De partij van eurocommissaris Frans Timmermans kreeg 18,4 procent van de stemmen, goed voor vijf van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. VVD en CDA volgen met allebei vier zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie, in maart nog de grootste bij de provinciale verkiezingen, moet genoegen nemen met drie zetels.

Grote verliezer

GroenLinks wint een zetel en komt eveneens op drie. De gecombineerde fractie van ChristenUnie en SGP behoudt haar huidige twee zetels.

Grote verliezer is de PVV, die drie van de vier zetels in het Europees Parlement kwijtraakt. D66 wist de kiezer evenmin te overtuigen en halveert van vier naar twee zetels. De SP, die opvallend hard campagne voerde tegen PvdA-lijsttrekker Timmermans, verliest een zetel en houdt er nog een over.

50PLUS heeft eveneens een zetel behaald. Vijf jaar geleden kwam de ouderenpartij net tekort voor een plekje in het Europees Parlement. De Partij voor de Dieren daarentegen raakt haar enige zetel kwijt.

Officiële uitslag

De officiële uitslagen mogen pas naar buiten worden gebracht nadat zondagavond om 23.00 uur het laatste stembureau in Italië is dichtgegaan.

Het EU-parlement - met een jaarlijkse begroting van zo'n 2 miljard euro - beslist over belangrijke wetgeving. Het zetelt in Straatsburg en Brussel. Er zijn 751 zetels te verdelen, naar het aantal inwoners per land. Voor Nederland zijn het er 26.

Hogere opkomst

De opkomst bij de Europese verkiezingen is een stuk hoger uitgevallen dan vijf jaar geleden. Volgens een peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS is 41,2 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus gegaan om 26 Nederlandse afgevaardigden voor het Europees Parlement te kiezen. In 2014 was dat 37,3 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anti-EU-partij in Groot-Brittannië bovenaan peilingen voor EU-verkiezingen

Frits Wester: 'PvdA vooralsnog lachende derde'

"Er werd in sommige peilingen al rekening mee gehouden dat de PvdA door de intensieve campagne van Frans Timmermans wel eens de grootste zou kunnen worden. Dat lijkt nu bij deze eerste voorlopige prognose ook te gebeuren. De VVD en Forum voor Democratie hebben er een strijd op rechts van gemaakt, die de VVD vooralsnog lijkt te hebben gewonnen. Maar het is een mooi oud Hollands spreekwoord: waar twee honden vechten om een been, gaat het derde er zomaar mee heen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`