Europese verkiezingen

FvD over vraag tijdens debat aan Rutte over huilen: 'Kwam onbedoeld heftig over'

23 mei 2019 18:46 Aangepast: 23 mei 2019 19:36
Baudet en Rutte tijdens het debat bij Pauw. Beeld © ANP

Een van de opvallendste momenten in het debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet was toen de Forumleider vroeg wanneer de premier voor het laatst had gehuild. Tussen de vraag en het antwoord, viel een stilte waarin je een speld kon horen vallen. En het antwoord leidde ook niet tot een vervolg. Wat wilde Baudet met die vraag? Wij vroegen het na bij Forum.

Rutte antwoordde op de vraag van Baudet na een stilte: "Ik heb gehuild toen mijn vader overleed. Ik heb gehuild toen mijn broer overleed. Ik heb gehuild toen recent mijn oudste zuster overleed. Dat zijn zeer emotionele momenten."

Uit de 'flow'

Het is een beproefde methode om in een debat de tegenstander een onverwachte vraag te stellen en die zo uit zijn 'flow' te halen. De tegenstander wordt ontregeld met zo'n vraag, bijvoorbeeld over iets heel erg persoonlijks, zoals huilen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ruslandknuffelaar' en 'bangmakerij', harde woorden in fel debat Rutte en Baudet

Maar Forum voor Democratie ontkent dat dat de reden was van de vraag. "Thierry was oprecht benieuwd naar de persoonlijke kant van Mark Rutte, die als premier ook een aantal zeer emotionele momenten heeft meegemaakt die hij had kunnen noemen."

Verrast door antwoord

In het debat leek Baudet verrast te zijn door het antwoord. Hij leek zelf ontregeld. Hij vroeg daarna toch nog wanneer Ruttes oudste zuster was overleden. Daarna condoleerde hij de VVD-leider. Vandaag laat Forum weten dat Baudet verrast was door het antwoord. "Nu Rutte drie doden in zijn familie noemde, kwam de vraag onbedoeld heftig over."

In VVD kring wordt de vraag van Baudet als opmerkelijk omschreven. "Als je zo’n vraag stelt, wil je er iets mee bereiken. Maar wat hij ermee wilde bereiken, weet ik niet", zegt een VVD’er.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Even voorstellen: op deze (onbekende) koppen kun je stemmen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore