Europese verkiezingen

'Ruslandknuffelaar' en 'bangmakerij', harde woorden in fel debat Rutte en Baudet

23 mei 2019 01:04 Aangepast: 23 mei 2019 09:22
Thierry Baudet en Mark Rutte. Beeld © ANP

Thema's zoals immigratie, de euro, en Rusland kwamen aan bod in het soms zeer felle debat tussen FvD-leider Thierry Baudet en VVD-leider Mark Rutte. Maar in het debat in de Rode Hoed in Amsterdam werd ook gesproken over wanneer Rutte voor het laatst had gehuild en wat het vrouwenstandpunt van Baudet had bepaald.

Het debat in de zendtijd van tv-programma Pauw vond plaats aan de hand van stellingen. Baudet wilde van Rutte opheldering over waarom hij bereid was dat Nederland door middel van de euro bleef betalen voor de problemen van het zuiden van Europa. De FvD-leider wil ontvlechting van de muntunie. "De eigenlijke kosten van de muntunie nu zijn astronomisch. Als we erin blijven, blijven we tot in de eeuwigheid betalen voor de achterblijvers", zei Baudet.

Rutte erkende dat Griekenland en Italië er 'beter niet in hadden kunnen zitten'. "Maar er verandert niets als we naar de gulden gaan, we blijven vastzitten aan de euro. Het is een tekentafeloplossing door eruit te stappen", zei Rutte.

Bangmakerij

Volgens Baudet is uit de muntunie stappen wel degelijk mogelijk, dat had het verleden volgens hem aangetoond. "Er zijn 65 muntunies ontbonden."

Rutte zei dat dat zeer ernstige gevolgen zou hebben voor de Nederlandse werkgelegenheid. "U neemt risico met twee miljoen Nederlandse banen." Baudet noemde dat 'bangmakerij'.

Ruslandknuffelaar

Rutte wilde weten waarom Baudet de dreiging van de Russische president Vladimir Poetin niet onder ogen wilde zien. Hij noemde Baudet naïef in zijn opstelling tegenover Rusland. Baudet: "In de internationale politiek heb je geen vrienden of vijanden, alleen belangen." Die belangen worden geschaad volgens Baudet, bijvoorbeeld door de sancties tegen Rusland die de landbouw en de bloemensector raken.

Rutte zei dat Baudet Poetin rustig wilde houden en vergeleek zijn omgang met Rusland als het 'lief aaien van een leeuw'. Ook noemde hij Baudet een 'Ruslandknuffelaar'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede en verbazing over standpunt Baudet over vrouwen, abortus en euthanasie

Dieptepunt

Het debat werd fel omdat Baudet weigerde te onderschrijven dat Rusland achter het neerhalen van vlucht MH17 zat. Baudet had een verzoek om opheldering van de Russen over MH17 door bijna de hele Tweede Kamer, niet gesteund. Baudet bleef daarbij. "Ik sta achter mijn vraagtekens over het onderzoek van het JIT (het internationale onderzoeksteam). Oekraïne is ook een van de mogelijke daders van deze aanslag."

Rutte reageerde fel: "Over de onafhankelijkheid van het onderzoek? Dit is het dieptepunt van dit debat." Volgens Baudet is het aan de rechter om een oordeel te vormen en niet aan de politiek om vooruit te lopen op een uitspraak.

Leiderschap

Rutte en Baudet mochten zelf ook vragen stellen. Rutte wilde weten wat de Forumleider verstond onder leiderschap. Volgens Baudet is dat soms ook tegen de stroom ingaan. "Dat mis ik bij u."

Rutte zei dat hij in 2016 tegen de stroom in had geroeid toen hij samen met Duitsland de Turkije-deal had bedacht en doorgevoerd, zodat er minder Syrische immigranten naar Europa kwamen.

Huilen

Baudet vroeg daarna aan de VVD-leider wanneer hij voor het laatst had gehuild. Rutte antwoordde dat dat bij de dood van familieleden was geweest. "Ik huilde toen mijn vader overleed. Ik huilde toen mijn broer overleed en toen mijn oudste zus overleed." Op de vraag wanneer de laatste keer was, antwoordde Rutte: "Vier jaar geleden." Baudet condoleerde hem vervolgens.

Rutte vroeg Baudet waar zijn vrouwenstandpunt vandaan kwam, omdat hij had beweerd dat die minder excelleren en minder ambitieus waren. "Waar is het misgegaan?", zei Rutte met een glimlach.

Baudet zei dol te zijn op vrouwen. "Onze partij is de meest vrouwvriendelijke van Nederland. En vrouwen zijn ook dol op ons."

Verontwaardiging

Het debat wekte op voorhand veel verontwaardiging omdat een tweegevecht op de avond voor de verkiezingsdag de stemming te veel zou beïnvloeden. Bovendien staan de twee Haagse partijleiders niet kandidaat voor het Europees Parlement.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte en Baudet blijven kibbelen over debat: 'Of durf je niet?'

Frits Wester: Debat op niveau waar verschillen duidelijk werden

"Het was een stevig debat tussen twee mannen die een compleet andere kijk op Europa en de wereld hebben. Een debat op niveau waarbij de verschillen duidelijk blootgelegd werden. De praktische kijk van Rutte tegenover de ideologische vergezichten van Baudet."

"Dit debat tussen twee partijen op rechts zou best eens de doorslag kunnen geven bij de uiteindelijke uitslag wie als grootste uit de bus komt. Waarbij het overigens niet uitgesloten is dat juist een derde partij, bijvoorbeeld de PvdA, er met de winst vandoor gaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Debat Rutte en Baudet: 'Grootste risico voor Forum voor Democratie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore