Ga naar de inhoud
Voorjaarsnota

Kabinet trekt 400 miljoen euro extra uit om klimaatdoelen te halen

We focussen vaak op grote bedrijven, maar juist het mkb moet aan de slag, schrijft econoom Otto Raspe. Beeld © ANP

Het kabinet trekt dit jaar eenmalig 400 miljoen euro extra uit om de klimaatdoelen te halen. Daarna wordt jaarlijks 110 miljoen euro extra vrijgemaakt. Dat heeft de coalitie besloten in overleg over de Voorjaarsnota. Het geld wordt gereserveerd voor de klimaatplannen, die volgende maand worden gepresenteerd.

Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van de NOS.

Duurzaam maken huizen

Daarnaast zeggen bronnen dat jaarlijks nog een extra bedrag wordt vrijgemaakt voor onder meer een warmtefonds voor huiseigenaren, subsidie voor tweedehands elektrische auto's en de verduurzaming van de landbouw. Die bedragen variëren jaarlijks en liggen tussen de 90 en 130 miljoen euro.

Huiseigenaren kunnen aanspraak maken op het warmtefonds om hun huis duurzamer te maken, bijvoorbeeld door het extra te isoleren of voor de aankoop van een warmtepomp.

Honderden miljoenen extra

Het kabinet maakte eerder al bekend voor het halen van de Urgenda-doelen 500 miljoen euro extra vrij te maken. Volgens de 'Urgenda-doelen', het gevolg van een uitspraak van het gerechtshof in maart,  moet Nederland eind 2020 25 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990, zoals Europees is afgesproken.

Om die doelen te halen, moet voor eind 2020 nog 9 miljoen ton CO2 worden bespaard.

Daarnaast heeft het kabinet in het regeerakkoord al bekendgemaakt jaarlijks 300 miljoen euro voor klimaatmaatregelen vrij te maken. De bedragen uit de Voorjaarsnota komen daar dus nog bovenop.

'Klimaatdoel
Lees ook:
'Klimaatdoel haalbaar door direct sluiten drie nieuwste kolencentrales'