Ga naar de inhoud
Na instorten parkeergarage

Meer onderzoek naar mogelijk onveilige betonvloeren

In mei 2017 stortte P1 op Eindhoven Airport in Beeld © ANP

Meer gebouwen moeten worden onderzocht op de veiligheid van de betonvloer. Dat is het gevolg van nieuwe constructieregels die voor een bepaald soort breedplaatvloeren zijn opgesteld naar aanleiding van de ingestorte parkeergarage bij het vliegveld van Eindhoven.

Op 27 mei 2017 stortte een deel van de parkeergarage in op het vliegveld van Eindhoven. Uit onderzoek bleek later dat de fout in de constructie van de vloeren zat, die waren gemaakt van voorgefabriceerde betonplaten.

De verbinding tussen de platen voldeed niet aan de veiligheidsvoorschriften. De sterkte van de vloer was daardoor drie keer kleiner dan gebruikelijk.

Bouwfout
Lees ook:
Bouwfout oorzaak instorten parkeergarage Eindhoven

Kamerbrief

Naar aanleiding van het ongeluk wil minister Kajsa Ollongren (Wonen) nu dat meer gebouwen met vergelijkbare betonconstructies onderzocht worden, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Dit betekent volgens haar niet dat er aanwijzingen zijn van direct onveilige situaties.

Hoeveel gebouwen meer gecontroleerd moeten worden, kan het ministerie niet zeggen. De controle zal meerdere jaren in beslag nemen.

Onderzoeksplicht

Vorig jaar mei meldde Ollongren dat 'enkele honderden' gebouwen vloeren hebben die lijken op die van de parkeergarage die in mei 2017 instortte. Voor een klein deel ervan moesten direct maatregelen worden genomen.

Toezicht op gebouwen is een taak van gemeenten. Om de controle te versnellen, komt er een onderzoeksplicht voor gebouweigenaren.

Parkeergarage Eindhoven Airport ingestort door menselijk falen

01:58