Ga naar de inhoud
Sociale media

Woede en verbazing over standpunt Baudet over vrouwen, abortus en euthanasie

Thierry Baudet. Beeld © ANP

Woedende reacties vandaag op Twitter over een artikel van Forum voor Democratieleider Thierry Baudet, waarin hij kritisch schrijft over werkende vrouwen, abortus en euthanasie. Baudet zegt er niets van te begrijpen. "Wat een malle reacties op mijn boekrecensie van Houellebecq."

Baudet schreef een Engelstalig essay over de boeken van de Franse schrijver Michel Houellebecq, en vooral over diens laatste boek Sérotonine.

In het artikel zorgen vooral de volgende twee passages over abortus, euthanasie en vrouwen tot grote woede.

"Tegenwoordig, kan nieuw leven (in de baarmoeder) worden uitgedoofd, om te vermijden dat de vrijheid van het individu wordt verstoord. In Nederland (waar ik woon) wordt zelfdoding gefaciliteerd om te verzekeren dat er, ook, geen belemmeringen - zoals de plicht om voor je ouders te zorgen – op het individu drukt", schrijft Baudet.

Over de rol van vrouwen schrijft Baudet het volgende: "Tegenwoordig worden vrouwen al vanaf jongs af aan aangemoedigd om een carrière en financiële onafhankelijkheid na te streven. Er wordt verwacht dat ze de traditionele rol afwijzen om een  man te ondersteunen. Maar hoe pakt dit daadwerkelijk voor ze uit? Wat gebeurt er als ze 30 worden? Als ze fulltime blijven doorwerken dan wordt het bouwen aan een gezin extreem moeilijk, zelfs onmogelijk. Daarom krijgen vrouwen in de westerse wereld ook steeds vaker minder kinderen – als ze ze überhaupt al krijgen."

Koekoek

SP-leider Lilian Marijnissen is verontwaardigd. "Hoog tijd dat vrouwen Baudet ter discussie stellen. Werkende vrouwen en abortus als oorzaak van de achteruitgang van Europa? Koekoek!" Ze stelt voor om een debat te voeren met Baudet.

PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet in het essay een bewijs dat de gelijkheid voor man en vrouw een probleem is voor Baudet. "Gelijke rechten van vrouwen en mannen vieren we in NL. Dat is vooruitgang! Voor Baudet vormt gelijkheid probleem. Het leidt maar af van de 'ondersteunende taak'. Recht van de vrouw? Het aanrecht. Dat u het weet."

"Baudet toont weer zijn ware aard", schrijft D66-Kamerlid Pia Dijkstra. "Stelt dat vrouwenrechten oorzaak zijn van 'ondergang' Europa. We gaan níet terug in de tijd, Thierry. Abortus en euthanasie zijn verworvenheden die wij ons nooit laten afpakken."

Misogyne kolder

Ook niet-politici hebben een mening over het verhaal van Baudet. Zoals Telegraaf-columnist Nausicaa Marbe. "Vrouwen die werken en financiële onafhankelijkheid willen, zijn slecht voor de samenleving. Zo essayeert Baudet instemmend en zonder kritiek/relativering nav Houellebecq in @AmericanAffrs. Daar stemt de Forumfan dus op: misogyne kolder die niet in het partijprogramma opduikt."

Of hoofdredacteur van Quote Sander Schimmelpenninck. "De FvD was van meet af aan een wonderlijke mix van libertarische proleten en bange kleinburgers. Baudet gokt met zijn frustoconservatisme nu op die laatste groep, en dat is geruststellend. Want daarmee wordt-ie in dit liberale land gelukkig nooit de grootste."

Tendentieuze berichten

Later vandaag reageerde Baudet zelf op de ontstane ophef, hij begrijpt er weinig van. "Wat een malle reacties op mijn boekrecensie van Houellebecq. Ik raad iedereen aan om niet op tendentieuze berichten in de media af te gaan en de gespeelde verontwaardiging van zetels jagende politici te negeren. Lees het oorspronkelijke stuk. Oordeel zelf!"

Dat zorgde voor een tweet van GroenLinks-leider Jesse Klaver, die nog steeds boos was. "Baudet heeft voor ’n jonge vent wel een treurig ouderwetse kijk op vrouwen én mannen. En dan nu half terugkrabbelen. Neem verantwoordelijkheid voor je rechts-nationalistische geblaat."

Rutte
Lees ook:
Rutte en Baudet woensdag in debat bij Pauw
Bron: RTL Nieuws