Ga naar de inhoud
Vermoedelijke discriminatie

Opheldering geëist over etnisch profileren Belastingdienst: 'Heel pijnlijk'

De Tweede Kamer. Beeld © ANP

Woede in de Tweede Kamer over mogelijke discriminatie door de Belastingdienst bij de opsporing van toeslagfraude. De Afdeling Toeslagen van de Belastingdienst lijkt vooral mensen met een tweede nationaliteit te onderzoeken. De Kamer wil opheldering van de staatssecretaris. "Dit is ongehoord."

De Autoriteit Persoonsgegevens vermoedt dat er door de Belastingdienst bij de bestrijding van fraude is geselecteerd op achtergrond van gastouders, gastouderbureaus of vraagouders. De Autoriteit doet daarom nu onderzoek naar de mogelijke etnische profilering. Uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw blijkt verder dat de Belastingdienst tot op de dag van vandaag de tweede nationaliteit van Nederlanders bijhoudt, gebruikt en verwerkt.

De Belastingdienst ontkent dat er is geselecteerd op achtergrond. Intussen zijn veel ouders gedupeerd door het plotseling stopzetten van hun kinderopvangtoeslag.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar etnisch profileren door Belastingdienst

Ongehoord

De Tweede Kamer is geschrokken van de signalen over het gedrag van de Belastingdienst. Helma Lodders van regeringspartij VVD noemt het 'ongehoord'. "De Belastingdienst mag nooit en te nimmer etnisch profileren", zegt Lodders. Als het vermoeden van de Autoriteit Persoonsgegevens klopt dan moeten er volgens haar 'echt mensen op het matje geroepen worden'. "En als blijkt dat mensen met een dubbele nationaliteit onterecht zijn gekort, dan dienen zij alsnog compensatie te krijgen."

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het onacceptabel. "Het is één ding dat mensen met een tweede nationaliteit vaker kunnen opduiken in fraudeonderzoeken, maar als alleen de toeslagen van mensen van buitenlandse komaf worden stopgezet en die van mensen met alleen de Nederlandse nationaliteit niet, dan heb je echt iets uit te leggen. De Belastingdienst lijkt in deze zaak alle regels van de rechtsstaat aan zijn laars te lappen."

Kinderopvang
Lees ook:
Kinderopvang Jacqueline moest dicht na stoppen toeslagen: 'Ze maken je met één pennenstreek kapot'

Stopzetten rechtszaken

SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat de rechtszaken van de Belastingdienst om de toeslagen terug te vorderen, worden stopgezet. "Het treurige in deze zaak is: de Belastingdienst en de staatssecretaris hebben hun excuses aangeboden, maar ondertussen worden gedupeerden niet geholpen en rechtszaken gewoon doorgezet", zegt Leijten.

Ook DENK-Tweede Kamerlid Farid Azarkan is verontwaardigd over de mogelijke profilering door de dienst. "Het is heel pijnlijk." DENK wil opheldering van verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel. "Wat denk je hoe dit is voor mensen die het aangaat. Etnisch profileren door de politie. Door makelaars. Door uitzendbureaus. De Belastingdienst."

Ook D66'er Steven van Weyenberg noemt etnisch profileren 'onaanvaardbaar' en vindt net als GroenLinks Kamerlid Bart Snels dat de staatssecretaris heel wat heeft uit te leggen. "Etnisch profileren door de Belastingdienst is onwettelijk en heeft mensen in grote financiële problemen gebracht", zegt Snels.

Financiële problemen voor Fatma door dubieus onderzoek Belastingdienst:

02:56
'Waarom
Lees ook:
'Waarom ik? Waarom wij? Het was een jarenlange hel'