Europese verkieizingen

Rutte en Baudet blijven kibbelen over debat: 'Of durf je niet?'

17 mei 2019 16:23
Mark Rutte en Thierry Baudet. Beeld © ANP

VVD-leider Mark Rutte en FvD-leider Thierry Baudet geven elkaar de schuld dat er nog steeds geen één-op-ééndebat is gepland. Rutte noemde het gedrag van Baudet op zijn wekelijkse persconferentie 'duiken'. Baudet vraagt op Twitter of Rutte soms niet durft.

Aanleiding voor het gekibbel is de uitdaging van Rutte aan het adres van Baudet eerder deze week. Hij vroeg Baudet om samen met hem te debatteren over Europa.

Die uitdaging ging gepaard met stevige woorden. Baudet zou door voor een nexit te pleiten, een Nederlands vertrek uit de EU, 'volstrekt onverantwoordelijk' bezig zijn. "Met dit soort bizarre ideeën laat Baudet de mensen voor wie hij zegt in de politiek te zitten keihard in de steek", zei Rutte toen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte haalt uit naar Baudet: 'Hij laat mensen keihard in de steek'

Voorwaarden

Baudet accepteerde de uitdaging. Hij stelde wel een aantal voorwaarden: het debat moet plaatsvinden in een Lagerhuisopstelling, alleen live te zien zijn op Facebook en op de avond vóór de verkiezingen. Ook moeten de Europese lijstrekkers van de beide partijen meedoen.

Rutte reageerde daar weer op door te zeggen dat hij het debat alleen één-op-één wilde voeren én dat het op tv uitgezonden moet worden.

Nieuwe suggestie

Baudet kwam vandaag op Twitter met een nieuwe suggestie. Hij stelt voor om te debatteren in debatcentrum De Rode Hoed in Amsterdam. "Een eerlijk debat: evenveel spreektijd, allebei brengen we drie stellingen in, geen NPO redacties en geen Carolien in het oortje! Of durf je niet?"

Rutte sloeg terug door in de wekelijkse persconferentie na de ministerraad Baudet te beschuldigen van 'duiken' voor het debat. Hij houdt vast aan zijn eis dat het debat live op tv wordt uitgezonden.

Op 23 mei zijn de verkiezingen. Er is nog steeds geen duidelijke afspraak over het debat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Debat Rutte en Baudet: 'Grootste risico voor Forum voor Democratie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore