Criminaliteit

Harbers over verzwijgen zware misdrijven asielzoekers: 'Volstrekt onbedoeld'

16 mei 2019 22:13 Aangepast: 21 mei 2019 17:09
Toenmalige staatssecretaris Mark Harbers. Nu is Harbers Kamerlid van de VVD. Beeld © ANP

Staatssecretaris Mark Harbers (Asielzaken) schrijft aan de Tweede Kamer dat hij nooit ernstige misdrijven gepleegd door asielzoekers heeft willen wegmoffelen of achterhouden. In de brief schrijft hij dat er door zware misdrijven onder het kopje 'overig' te laten vallen, 'volstrekt onbedoeld het beeld van onvolledige informatie ontstaan'.

Harbers heeft nu alsnog alle misdrijven die vorig jaar begaan zijn door asielzoekers naar de Kamer gestuurd. Eerder deze week stuurde hij een rapport naar de Tweede Kamer met cijfers over criminele asielzoekers, waarin een top tien van de meest voorkomende misdrijven stond, zoals winkeldiefstal en zakkenrollen. Oftewel lichtere vergrijpen.

Moord en doodslag

De andere misdrijven stonden gezamenlijk onder het kopje 'overige'. Uit cijfers van de politiek bleek vandaag dat daar zware misdrijven onder vallen. Zoals bijvoorbeeld 31 incidenten van moord en doodslag en 47 incidenten van aanranding.

Leden van de Tweede Kamer reageerden boos omdat ze verkeerd waren geïnformeerd. Ze eisten dat de juiste cijfers zo snel mogelijk naar de Kamer zouden worden gestuurd. Harbers zegt hierover nu in een brief aan de Kamer dat er onbedoeld een verkeerd beeld is ontstaan.

Debat

"Een grote categorie van relatief weinig voorkomende soorten incidenten is terecht gekomen onder de noemer ‘overig’", schrijft Harbers. "Omdat zware misdrijven relatief weinig voorkomen, vallen registraties hiervan onder de categorie ‘overig’. Het is niet ongebruikelijk in rapportages te werken met een top tien en een restcategorie, maar in dit geval is daardoor volstrekt onbedoeld het beeld van onvolledige informatie ontstaan."

Maar daarmee is de kou tussen de Tweede Kamerleden en Harbers nog niet uit de lucht. Voor verdere vragen en uitleg gaan ze volgende week met hem in debat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer boos over ontbreken cijfers zware delicten rapport asielzoekers

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore