Vertrek uit Den Haag

CDA-leider Sybrand Buma verlaat landelijke politiek en wordt burgemeester

16 mei 2019 21:27 Aangepast: 17 mei 2019 10:48
Buma op het partijcongres. Beeld © ANP

CDA-leider Sybrand Buma wordt de nieuwe burgemeester van Leeuwarden. De gemeenteraad van de Friese hoofdstad heeft hem voorgedragen als opvolger van Ferd Crone. Buma zal de landelijke politiek verlaten.

Sybrand van Haersma Buma zoals hij voluit heet, zat sinds 2002 in de Tweede Kamer. De acht jaar daarvoor liep hij al rond in het Tweede Kamergebouw als medewerker van de CDA-fractie. De jurist Buma is telg uit een Fries geslacht van bestuurders, zijn vader en opa waren burgemeesters in Friesland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie wordt de nieuwe leider van het CDA?

Rust teruggebracht

Als hij in 2010 fractievoorzitter wordt na een interne partijverkiezing, kort-ie z'n achternaam in. Haersma Buma wordt Buma. Hij  wordt partijleider en brengt de rust terug binnen het CDA na de onrustige samenwerking met de PVV in Rutte I.

Inhoudelijk voert hij sinds 2012 oppositie tegen het kabinet Rutte II, van VVD en PvdA. Hij trekt het CDA naar rechts en pleit onder meer voor het leren van het Wilhelmus op basisscholen. Het levert zijn partij een beetje winst op bij de verkiezingen in 2017 en brengt het CDA terug in het kabinet.

Buma staat in Den Haag bekend om z'n onderkoelde humor, ook wel Bumor genoemd.

Tussentijds vertrek

Buma kiest zijn potentiële opvolgers, Wopke Hoekstra en Hugo De Jonge, als minister. Zelf blijft hij in de Tweede Kamer als fractievoorzitter. Dat hij daarna niet weer lijsttrekker zal worden, ligt dan al voor de hand. Buma is de tweede fractievoorzitter van een regeringspartij die deze kabinetsperiode tussentijds vertrekt. Alexander Pechtold van D66 ging hem vorig jaar voor.

Haersma Buma treedt nu in de voetsporen van z'n vader en opa en wordt burgemeester in Friesland.

Opvolger

Over zijn opvolger is nog geen beslissing genomen. De CDA-fractie stemt waarschijnlijk dinsdag over de nieuwe fractievoorzitter. Dat moet iemand zijn die op de Tweede Kamerlijst van het CDA heeft gestaan. Daarvoor worden genoemd: Pieter Heerma, Mona Keijzer of Raymond Knops. Die laatste twee zijn staatssecretaris en moeten dan terugkeren naar de Kamer.

Maar de opvolging voor het CDA-leiderschap gaat tussen Hoekstra en De Jonge. Hoe die nieuwe leider wordt aangewezen, bijvoorbeeld door een leiderschapsverkiezing onder CDA-leden, wordt op dit moment nog druk nagedacht.

Frits Wester Frits Wester

Frits Wester: Stevige steunpilaar coalitie werd nooit echt populair

"Buma trof bij zijn aantreden als politiek leider een CDA aan dat nog steeds verscheurd was en de wonden moest likken van kortstondig regeren met steun van de PVV. Het feit dat Buma als leider van een oppositiepartij geen zin had in akkoorden met de regeringspartijen VVD en PvdA, terwijl andere oppositiepartijen als GroenLinks, ChristenUnie en D66 daar wel aan meewerkten, maakte hem niet geliefd bij de rest. Toch gaf hij met deze rechtse koers het CDA weer enig profiel en bracht hij de partij na de laatste verkiezingen terug in het kabinet. Buma geldt als een stevige steunpilaar van deze coalitie, die tegelijkertijd niet bang is om de knuppel af en toe in het hoenderhok te gooien. Maar echt populair bij het grote publiek werd hij nooit. Iedereen in het CDA, Buma zelf ook, voelde wel aan dat een nieuw lijsttrekkerschap er niet meer in zat. Nieuw talent klopt aan deur. Dezelfde deur waardoor Buma nu met opgeheven hoofd kan vertrekken naar Leeuwarden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buma: grens overschreden in debat door opmerking over privéleven Pechtold

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore