Speculatie op Binnenhof

Wie wordt de nieuwe leider van het CDA?

16 mei 2019 07:02 Aangepast: 17 mei 2019 05:43
Sybrand Buma, Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra (vlnr). Beeld © ANP

Het vertrek van CDA-leider Sybrand Buma zorgt voor speculatie op en rond het Binnenhof. Want wie lopen zich warm voor de opvolging van de CDA-leider en hoe wordt die beslissing genomen? Stemmen CDA-leden erover, of wijst het bestuur iemand aan? En melden er zich nog onverwachte kandidaten? Frits Wester legt uit.

Sybrand Buma wordt burgemeester van Leeuwarden. Die gemeenteraad van de stad heeft hem officieel voorgedragen en dat betekent dat er een vacature vrij is gekomen bij het CDA.

Frits Wester Frits Wester

Wat gaat er dan gebeuren?

Frits Wester: "De CDA-Tweede Kamerfractie moet eerst een nieuwe fractievoorzitter kiezen. Die moet nu al in de fractie zitten. Namen die genoemd worden, zijn Madeleine van Toorenburg en Pieter Heerma. Heerma heeft de formatieonderhandelingen van het huidige kabinet meegemaakt. Ook zou iemand die vanuit de fractie in het kabinet is terechtgekomen, terug kunnen keren in de fractie op de opengevallen plaats van Buma. Dat zouden dan de huidige staatssecretarissen Mona Keijzer of Raymond Knops kunnen zijn. Maar ook zij zouden dan de rol van tussenpaus vervullen."

Raymond Knops en Mona Keijzer. Raymond Knops en Mona Keijzer.

Eén van hen wordt niet de nieuwe leider van het CDA?

Wester: "Als echte nieuwe partijleider en lijsttrekker bij de volgende verkiezingen staan twee andere kandidaten klaar: de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Wopke Hoekstra van Financiën. Binnen de partijtop van het CDA proef je momenteel een duidelijke voorkeur voor de gedegen Hoekstra boven de meer flamboyante De Jonge."

Hoe gaat het CDA kiezen uit die twee?

Wester: "Vooralsnog zitten ze bij het CDA niet te wachten op een lijsttrekkersverkiezing. Ze hebben heel goed gekeken naar de PvdA, waar twee mannen tegen elkaar campagne moesten voeren die bijna vijf jaar samen de kar hadden getrokken, Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Dat had desastreuze gevolgen. Nadeel van Hoekstra en De Jonge is wel dat beiden protestant zijn. Na 17 jaar een protestantse leider heeft het CDA eigenlijk weer behoefte aan een herkenbare katholiek, liefst uit het zuiden. Maar hoewel Knops daaraan voldoet en ook Mona Keijzer katholiek is, en vrouw bovendien, hebben De Jonge en vooral Hoekstra op termijn toch echt de beste papieren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CDA-leider Buma getipt als burgemeester voor Leeuwarden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore