Eén-op-ééndebat

Debat Rutte en Baudet: 'Grootste risico voor Forum voor Democratie'

15 mei 2019 15:38 Aangepast: 15 mei 2019 17:16
Thierry Baudet en Mark Rutte gaan mogelijk samen in debat. Beeld © ANP

Er lijkt ergens de komende week een één-op-ééndebat te komen tussen VVD-leider Mark Rutte en FVD-voorman Thierry Baudet. Debatexpert Roderik van Grieken noemt het een droomscenario voor Forum, 'maar voor Baudet is het risicovol omdat Rutte een heel goede debater is'.

Het debat is een idee van Rutte, die gister fel naar Baudet uithaalde in een toespraak en hem uitdaagde voor een een-op-een-debat. Dat is 'vrijwel zeker', melden ingewijden, al zijn concrete afspraken nog niet gemaakt.

Land in gevaar brengen

Rutte noemde Baudet een 'zolderkamergeleerde' die 'op basis van rare verzinselen, wonderlijke theorieën' de veiligheid van het land in gevaar brengt. Hij riep Baudet op nog voor de Europese verkiezingen van volgende week het debat met hem aan te gaan over de toekomst van Europa.

In een tweet gaf de FVD-leider vandaag aan er wel voor te voelen: "Gesigneerde exemplaren van mijn boeken komen vandaag je kant op, @MinPres. Ter voorbereiding."

Partijgenoot van Baudet, Theo Hiddema, ziet ook wel wat in een discussie tussen de twee partijleider. "Ik ben altijd voor een debat", zegt hij vandaag tegen RTL Nieuws. "Kom maar op. Maar het is aan Baudet."

Roderik van Grieken. Roderik van Grieken.

Tegenstander belangrijk maken

Roderik van Grieken is directeur van het Nederlands Debat Instituut. Hij verbaast zich over de uitnodiging die Rutte gisteravond deed.

"Zeker als je premier bent, ga je rond de verkiezingen boven de partijen staan. Je maakt die ene tegenstander nu wel heel belangrijk. Het is wel wat als Rutte, die al 9 jaar premier is, iemand uitdaagt om in debat te gaan. Dan is het blijkbaar wel een heel belangrijke tegenstander. Het gebeurt juist vaker andersom: een politicus die de premier uitdaagt. Gewoonlijk ontwijkt de premier het debat met zijn concurrenten zo lang mogelijk."

Natuurlijk heeft de VVD daar over nagedacht, zegt Van Grieken. "Forum staat in de peilingen erg hoog en is een concurrent voor de VVD. De partij maakt de bewuste inschatting dat Rutte het met zijn debattalent Baudet heel moeilijk gaat maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte haalt uit naar Baudet: 'Hij laat mensen keihard in de steek'

Droomscenario

De uitnodiging stelt Forum voor een lastige vraag, zegt Van Grieken. "Het is aan de ene kant een droomscenario voor de partij. Van een tweestrijd tussen de VVD en FvD profiteer je allebei. Je krijgt er enorm veel aandacht voor. Je past ook een retorische truc toe: het valse dilemma. Je stelt kiezers voor een simpele keuze: de ene partij is de enige manier om het gevaar van de andere partij te bestrijden."

Risico's

Toch ziet Van Grieken ook risico's voor Baudet. "De vraag is of het voor Forum verstandig is om Baudet tijdens een lang debat tegenover Rutte te zetten. Persoonlijk is het heel risicovol voor Baudet. Hij is wel gegroeid in debatteren en heeft er wel talent voor. Maar Rutte is echt buitencategorie, zo goed. Die is in staat om het over alle onderwerpen te hebben. Je moet dan wel van goeden huize komen om niet te worden afgedroogd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamervoorzitter maakt zich 'grote zorgen' over bedreiging tegen Baudet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`