Zesde plaats VVD

Verkiesbaar en hoogzwanger: Catharina Rinzema wil Europa in

14 mei 2019 18:37 Aangepast: 16 mei 2019 20:43
De hoogzwangere Catharina Rinzema staat op plaats zes van de VVD Beeld © Anne van Zantwijk

Catharina Rinzema en haar partner verwachten deze zomer hun eerste kindje. Klein detail: ze staat ook op een verkiesbare plek voor de VVD tijdens de Europese verkiezingen van 23 mei.

Rinzema is druk met kiezers winnen, maar ook gewoon hoogzwanger. Dat blijkt soms best een voordeel te zijn. "Als ik campagne voer, merk ik meteen dat mensen me anders benaderen", vertelt Rinzema aan RTL Nieuws.  "Ik sta als mens voorop, niet als politica. Je komt heel anders binnen."

Het contact is volgens haar dus meteen heel persoonlijk. Gelukkig zijn de meeste reacties positief. "Veel mensen vinden het inspirerend, ook mensen die niet in de politiek zitten of niks met de VVD hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stemhulp Europese verkiezingen: dit vinden de partijen over 7 belangrijke thema's

'Infantiel sprookje'

Maar zelfs in 2019 staat niet iedereen te juichen als een zwangere vrouw van 33 een carrière ambieert. "Er was iemand die het een 'infantiel sprookje' noemde. Volgens hem ben ik een sportman die in het weekend ook naar de kroeg wil."

Haar partner is een grote steun tijdens deze drukke tijden. "Hij zei: 'Als jij je droom wil, dan gaan we dat regelen.'" De laatste dagen voor de verkiezingen van 23 mei werkt ze een groot aantal debatten af.

Stem Op Een Vrouw

Woensdag staat ze bijvoorbeeld op het podium tijdens de verkiezingsavond van Stem Op Een Vrouw, een stemwijzer die oproept om op een vrouw te stemmen die volgens de peilingen niet direct een zetel zou winnen.

Dat kan voor Rinzema nog wel eens goed uitpakken. De VVD staat volgens de laatste prognose op vijf zetels en met haar zesde plek staat ze net onder de streep. Volgens de tool zóu je op haar moeten stemmen. De droom blijft dus binnen handbereik.

Stemmen voor Brussel: zo werkt het Europees Parlement

Politiek verslaggever Fons Lambie legt uit hoe het werkt in Brussel.

Weerbare democratie

Volgens Rinzema is Stem Op Een Vrouw opgezet door jonge en gemotiveerde vrouwen. Ze vindt dat een weerbare democratie een democratie is, die ruimte geeft aan dit soort dingen. "Je ziet dan wat mensen kunnen bereiken door initiatieven van onderaf."

Rinzema vertelt dat veel mensen zich niet herkennen in hun volksvertegenwoordigers. "Maar 36 procent van de Europarlementariërs is vrouw." En daar wil ze graag verandering in brengen. "Ik vind het te gek dat de VVD me zo hoog heeft gezet", zegt ze. "Ze hebben me geleerd dat iemand niet aan je neus of voorhoofd kan zien wat je ambities zijn. Je moet je hand opsteken."

Knock down the house

Ze kijkt tussen het campagnevoeren door ook de Netflixdocumentaire Knock down the house en daarin herkent ze wel wat van haar eigen verhaal. "Volle bak vooruit en dus je hand opsteken. Dat heeft mij ontzettend geïnspireerd." De film volgt vier Amerikaanse vrouwen die volgens Rinzema na de verkiezing van Trump denken: "Als die man verkozen wordt, dan kan ik het ook."

Toen ze kieslijst van andere partijen bekeek, zag ze bij een aantal kandidaten veel overeenkomsten: vrouw, op een verkiesbare plek en begin 30. "Natuurlijk zijn er inhoudelijke verschillen, daar hoeven we niet naïef over te doen, maar we moeten wel samenwerken. Anders word je vermorzeld in het Europese Parlement."

Partijoverstijgend

Haar alliantie met Eline van Nistelrooij (GroenLinks) en Samira Rafaela (D66) gaat dan ook verder dan partijpolitiek. "De grote problemen van deze tijd, zoals klimaat en terrorisme zijn partijoverstijgend", volgens Rinzema.

Als alles goed gaat en ze krijgt een zetel, dan weten Rinzema en haar partner eigenlijk nog niet hoe de kinderopvang geregeld is in Brussel. "Ik hoorde dat je parlementslid voorrang krijgt bij de crèche, maar dat weet ik niet zeker." Daarom onderzoeken zo ook nog andere opvangmogelijkheden. "Ik ga niet op één paard wedden."

They took our jobs? Nee, we profiteren van arbeidsmigratie

Het is een van belangrijkste onderwerpen bij de Europese Parlementsverkiezingen: arbeidsmigratie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore