Ga naar de inhoud
Campagne is begonnen

Rutte haalt uit naar Baudet: 'Hij laat mensen keihard in de steek'

De nexit-theorieën van Baudet zijn volgens Rutte desastreus.

VVD-leider Mark Rutte heeft vanavond op een partijbijeenkomst in Barendrecht keihard uitgehaald naar Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Door voor een nexit te pleiten, een Nederlands vertrek uit de EU, is Baudet volgens Rutte 'volstrekt onverantwoordelijk' bezig.

"Met dit soort bizarre ideeën laat Baudet de mensen voor wie hij zegt in de politiek te zitten keihard in de steek", zegt de premier. Rutte zegt zich zorgen te maken over 'politici die met grootspraak en mooie praatjes mensen doen geloven dat we beter af zijn zonder Europese samenwerking'. "En politici zoals Baudet, die zelfs nog een stap verder gaan en een nexit bepleiten." Dat zou Baudet doen 'op basis van rare verzinselen', zegt Rutte.

Desastreus en losgezongen

"Op basis van wonderlijke theorieën die hij ergens op een zolderkamer bedacht heeft. Die bij flakkerend kaarslicht en met een ganzenveer, op papier zo poëtisch lijken. Maar in de praktijk desastreus en losgezongen zijn."

Rutte noemt Baudet 'een zolderkamergeleerde die daar zit te fröbelen hoe de ideale wereld in elkaar zit'.

Geen middelvinger opsteken

"Want met al die onrust in de wereld, dan stort je Nederland niet in dezelfde chaos als de Brexit. Dan stap je niet uit een club die ons tegen de vijand kan beschermen. Dan keer je je bondgenoten niet de rug toe. Dan steek je geen middelvinger op naar je beste vrienden."

Volgens de VVD-leider komt Baudet niet op voor zijn kiezers. Rutte roept hem op om nog vóór de Europese verkiezingen van 23 mei met hem in debat te gaan.

Vrouw
Lees ook:
Vrouw aangehouden voor bedreigen Baudet tijdens demonstratie Amsterdam

Fons Lambie: Handschoenen zijn uit

Het zijn scherpe uitspraken vanavond van Rutte, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Je ziet in de peilingen dat VVD en Forum nek-aan-nek gaan. Je zag al bij de Provinciale Statenverkiezingen dat Forum de grootste is geworden. De Europese verkiezingen zijn volgende week, dus moeten ze bij de VVD aan de bak. En dat doet Rutte dus ook."

Volgens Lambie schat de VVD in dat het nexit-standpunt van Forum voor Democratie niet goed ligt bij de Forum-achterban. "Forum wilde vanmiddag nog niet reageren. Maar je kunt zeggen dat de handschoenen uit zijn, met nog ruim een week te gaan tot de verkiezingen."

Jan
Lees ook:
Jan Peter Balkenende over nexit: Thierry Baudet praat onzin