Bezetting boerderij Boxtel

Minister Grapperhaus: toename van illegale acties dierenactivisten

14 mei 2019 14:56 Aangepast: 14 mei 2019 15:01
Dierenactivisten bij de boerderij in Boxtel. Beeld © ANP

Het aantal illegale acties van dierenactivisten neemt toe. Dat zegt minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus vandaag in de Tweede kamer. Aanleiding waren vragen over de bezetting gisteren door zo'n 200 dierenactivisten van een varkensboerderij in Boxtel.

"Ik signaleer wel een toename van activisme op dit gebied, die de grenzen van het strafrecht over gaan", zei Grapperhaus.

Wel signalen

Hij erkende dat er voorafgaan aan de actie in Boxtel wel signalen waren binnengekomen dat er ergens in het land iets stond te gebeuren door dierenactivisten. " Maar het was niet duidelijk dat het bij deze boerderij was in Boxtel."

Grapperhaus zegt snel met maatregelen te willen komen. "Ik neem dit serieus." Hij zegt om tafel te gaan zitten met de verschillende partijen en zal de Tweede Kamer daar snel over informeren. Hij verzekert dat het kabinet de aanpak zal "intensiveren".

Grapperhaus zei op bezoek te willen bij de varkenshouder. Hij wil de boer zelf zijn 'sympathie betuigen' en op het hart drukken dat het kabinet voorrang geeft aan de bestrijding van zulke acties.

Ingrijpen ME

De actievoerders van Meat the Victims bezetten de stallen van de varkenshouder om aandacht te vragen voor het leed dat volgens hen schuilgaat achter de deuren van Nederlandse boerderijen. De ME greep aan het eind van de avond in. Er zijn 64 mensen aangehouden voor lokaalvredebreuk, zegt Grapperhaus.

Nog eens 12 activisten zijn opgepakt omdat ze zich niet konden of wilden legitimeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenarts controleert varkens op virussen na protest Boxtel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore