Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ramp met MSC Zoe

Tweede Kamer wil chip in elke zeecontainer om ze makkelijker op te sporen

14 mei 2019 06:02 Aangepast: 14 mei 2019 08:53
Eén van de containers wordt naar de haven van Lauwersoog gebracht. Beeld © ANP

Zeecontainers moeten een chip krijgen, zodat ze makkelijker op te sporen zijn als ze overboord slaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat daar op aandringen in een debat over de ramp met containerschip MSC Zoe. Nog steeds zijn niet alle overboord geslagen containers gevonden.

Bij het ongeluk begin dit jaar verloor de MSC Zoe 342 containers. Negentien containers zijn vrij snel na de ramp aangespoeld. Van zo'n 250 containers zijn intussen delen geborgen. Het lokaliseren van containers en delen daarvan verloopt moeizaam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grootschalige berging zeecontainers boven Wadden gestopt

Het CDA pleit er voor containers van een chip te voorzien om het makkelijker te maken ze te traceren als ze overboord slaan. "Het chippen is een verbetering die je makkelijk kunt invoeren", vindt ook D66-Kamerlid Rutger Schonis. Ook andere partijen pleiten daarvoor. Minister Van Nieuwenhuizen beloofde eerder al om te kijken of dat kan.

Duidelijkheid over inhoud

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger wil verder meer duidelijkheid over de inhoud van de containers. Rijkswaterstaat geeft ook na aandringen alleen een globaal overzicht van de lading. De Waddenvereniging spreekt daar schande van, en zegt dat de belangen van de containervervoerders beter worden beschermd dan de Waddenzee.

Rommel zeecontainers vervuilt Noordzee

Nederlandse garnalenvissers vangen heel wat anders dan schaaldieren in hun netten: de inhoud van de overboord geslagen zeecontainers.

De reder moet alle ontstane schade snel vergoeden, zegt VVD-Kamerlid Aukje de Vries. SP-Kamerlid Cem Lacin ziet daar juist een taak voor de overheid. Die moet de gemaakte kosten voorschieten, zodat bergers en vissers die meehelpen met opruimen niet afhankelijk zijn van een private verzekeraar.

De coördinatie van een toekomstige opruimactie moet ook beter, vindt CDA-Kamerlid Von Martels. Na de ramp meldden zich veel vrijwilligers om te helpen, maar ze kregen te weinig instructies over hoe ze zich het beste nuttig konden maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore