Steun

Senaat praat over kortere partneralimentatie: van 12 naar 5 jaar betalen

14 mei 2019 07:55 Aangepast: 14 mei 2019 09:08

Het wetsvoorstel om de duur van de partneralimentatie van 12 jaar terug te brengen naar maximaal 5 jaar na een echtscheiding, is bezig aan zijn laatste hobbel. Het voorstel van VVD, D66 en PvdA wordt vandaag besproken in de Eerste Kamer. Die stemt er naar verwachting volgende week mee in. Vanaf 2020 gaan de nieuwe regels gelden.

VVD, D66 en de PvdA vinden dat zoals het nu in de wet is geregeld, na een scheiding nog twaalf jaar aan elkaar vastzitten, niet meer van deze tijd is. Die partijen wilden de alimentatieduur drie jaar geleden al terugbrengen, maar dat stuitte op verzet van de Raad van State.

Die vond dat het plan er onvoldoende rekening mee hield dat sommige vrouwen op het moment van echtscheiding een grote achterstand hebben op de arbeidsmarkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer wil partneralimentatie nu echt bekorten tot 5 jaar

Om die reden worden nu in het wetsvoorstel van de drie partijen uitzonderingen gemaakt. Bij huwelijken langer dan vijftien jaar, waarbij degene die recht heeft op alimentatie vóór 1 januari 1970 is geboren, geldt een alimentatieduur tot tien jaar. Als er kinderen onder de 12 jaar zijn, is dat maximaal 12 jaar.

Volgend jaar ingaan

Begin december steunde een meerderheid in de Tweede Kamer het voorstel al. GroenLinks, de SP en de PVV schaarden zich toen achter het plan.

De Eerste Kamer stemt volgende week over de initiatiefwet. Het is de bedoeling dat die begin 2020 van kracht wordt. Voor echtparen die voor die tijd uit elkaar gaan, blijven de huidige regels gelden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oproep aan Den Haag: haast maken met aanpassen partneralimentatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van