Verkiezingen

SP-reclamefilmpje is 'bagger' volgens premier Rutte

10 mei 2019 16:15 Aangepast: 10 mei 2019 17:45
De acteur in het filmpje van de SP.

Een opmerkelijk harde uitspraak van premier Rutte vandaag toen hem werd gevraagd naar het nieuwe verkiezingsspotje van de SP waarin Eurocommissaris Frans Timmermans wordt gepersifleerd. "Timmermans deed het briljant door niet te reageren op het bagger-filmpje", zei Rutte.

Het campagnefilmpje van de SP dat deze week werd gelanceerd, maakt direct de tongen los. In het filmpje wordt vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans gepersifleerd door 'Hans Brusselmans', en die komt er in de video niet al te best van af.

Zo stopt 'Hans' bijvoorbeeld op niet al te fraaie wijze een stuk taart in zijn mond. Ook woont Hans zogenaamd in een kast van een huis, gooit hij uitslagen van een referendum in de open haard en schildert hij tanks. De reacties op de video waren op zijn zachts gezegd zeer wisselend.

SP-voorzitter: 'Fantastisch'

Premier Rutte noemt het dus een 'bagger-filmpje'. "Fantastisch, als Rutte het goed zou vinden zou er iets mis zijn. We zullen zien wie het stemmen gaat kosten", reageert SP-voorzitter Ron Meyer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Campagnevideo SP richt zich op Frans Timmermans: 'Wat een extreem dieptepunt'

Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, zei eerder deze week tegen RTL Nieuws weinig te begrijpen van de video. "Ze willen de geloofwaardigheid van Timmermans onderuit halen, maar ik denk niet dat deze video zijn doel bereikt. Bij Timmermans is het algehele gevoel niet dat hij met het grote geld zwaait. Dat imago plakt niet aan hem."

Broek laten zaken

Daarnaast snapt Van Grieken sommige passages in de video niet. "Het is mij volstrekt onduidelijk waarom de man in de video zijn broek laat zakken als hij thuiskomt. Ze halen er heel veel bij. En waarom beschildert hij tanks?"

Anderen vonden het filmpje juist heel goed en hadden er erg om gelachen. Premier Rutte hoort niet tot die groep.

Zelf oordelen? Bekijk het filmpje hier:

SP-voorzitter Ron Meyer zegt verder na het commentaar van premier Rutte: "We hebben de macht in zijn onderbroek gezet. Niemand stelt de inhoud ter discussie. Dat kan ook niet, want de feiten kloppen." 

Op de vraag of Meyer spijt heeft van het filmpje, antwoordt hij: "Integendeel. Voor een lezing van Lilian Marijnissen over Europa begin deze week was nauwelijks aandacht. Dit spotje geeft ons de kans onze ideeën uit te dragen. Het is toch een fantastische grap dat de premier op zijn wekelijkse persconferentie over Brusselmans spreekt!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cartoonist eist dat SP campagnefilmpje met Hans Brusselmans offline haalt

Er kwam ook kritiek van cartoonist Oppenheimer op het filmpje omdat de SP een cartoon van zijn hand van Rutte had gebruikt. Die heeft de SP intussen vervangen door een foto van D66-leider Rob Jetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore