Duurzame energie

Drijvende zonnepanelen de toekomst? 'Stroom voor miljoenen huishoudens'

10 mei 2019 05:56 Aangepast: 10 mei 2019 08:23
Een prototype zonne-eiland in de Slufter op de Maasvlakte. Beeld © Floating Solar

Zonnepanelen kennen we vooral van onze daken, en van grote zonneparken op het land. Maar ook op het water kunnen ze energie opwekken. Drijvende zonnepanelen hebben twee grote voordelen: je ziet ze bijna niet, en ze draaien met de zon mee.

Trots laat Arnoud van Druten van Floating Solar zijn modeleilandje zien. Het draait rond, net als zijn 'echte' zonne-eilandjes, die getest worden in een meer op de Tweede Maasvlakte.

'Zonvolgende panelen'

"Het zijn zonvolgende panelen", legt hij uit. "Je kunt ze het beste visualiseren als een bed van zonnebloemen. Die zonnebloemen kijken ook de hele dag de zon aan om die maximale zonopwekking te krijgen, om lekker door te kunnen groeien." 

Zijn zonnepanelen wekken door het draaien zo'n 30 procent meer energie op dan de zonnepanelen die we kennen van onze daken. De panelen liggen vast op systemen die nog het best te omschrijven zijn als grote catamarans. Zo kan er licht doorheen, en kunnen er natuur en dieren onder leven. "Het eiland wordt op zijn plaats gehouden door drie boeien, terwijl het aan kabels wordt rondgetrokken."

Hernieuwbare energie

Nederland heeft nog een flinke slag te maken op het gebied van hernieuwbare energie. Volgens de uitspraak van de rechter in de Urgenda-zaak moet in Nederland in 2020 30 procent van al onze energie op een duurzame manier zijn opgewekt.

In 2018 bleef Nederland steken op een aandeel van slechts 15 procent duurzame energie. Reden voor D66 om te pleiten voor meer zonnepanelen op het water. "Je hoeft maar 3,5 procent van het IJsselmeer te beleggen om een miljoen huishoudens van stroom te kunnen voorzien. Zo kunnen we die doelen wel halen", zegt D66-Kamerlid Matthijs Sienot.

Weerstand

Hernieuwbare energie stuit in Nederland regelmatig op weerstand. Vorige maand nog maakte een ondernemer uit Groningen bekend uit een windproject te stappen, na een dreigbrief aan zijn adres. Ook met windmolens op zee zijn veel mensen niet blij. Tegenstanders vrezen voor horizonvervuiling en milieuschade.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bedreigers windpark Groningen zijn niet meer voor rede vatbaar'

Van Druten ziet het probleem ook, maar gelooft dat het is op te lossen. "Wat je in Nederland ziet, is dat iedereen duurzame energie wil, maar niet in zijn achtertuin", zegt hij. "Dan moet je een systeem maken dat mensen wél in hun achtertuin willen, omdat ze de mogelijkheden ervan zien."

Hij noemt het voorbeeld van een dijk in de vorm van een cirkel, om het eiland zonnepanelen heen. Je zou er een klein natuurgebiedje van kunnen maken, met bijvoorbeeld nieuwe paaimogelijkheden voor vissen. Maar je zou het ook kunnen inzetten als recreatiegebied. 

Hobbels

Maar er zijn nog meer hobbels te nemen voordat zonne-energie vanaf het water daadwerkelijk onze huizen binnenkomt. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat al die stroom ook daadwerkelijk het net op komt?

In verschillende delen van ons land loopt het stroomnet nu al vol met alle zonneprojecten die stroom leveren. En een kabel die de opgewekte stroom vanaf de eilandjes op het IJsselmeer naar het land moet brengen, is er ook nog niet. Zonder extra subsidie om die aan te leggen, wordt de stroom zo duur, dat die niet langer rendabel is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Stroomnet kraakt onder enorme toename zonnepanelen'

Meer subsidie

Wat D66 betreft, moet het kabinet dan ook nog flink wat werk verzetten. "De overheid kan zorgen voor stimulerende subsidies, aansluiting op het stroomnet, pilotprojecten en heldere wet- en regelgeving. Net zoals we hebben gedaan bij windparken in de Noordzee," zegt Sienot.

Het kabinet lijkt binnenkort een klein stapje in die richting te nemen: gisteren maakte het bekend drijvende en zonvolgende zonne-energiesystemen vanaf 2020 meer subsidie te willen geven dan gewone zonnepanelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van