Protest

'Geel hesje' Ingeborg liep Rutte straal voorbij (en zou het zo weer doen)

08 mei 2019 12:20 Aangepast: 08 mei 2019 19:57
Ingeborg Westerhoff weigerde de premier een hand te geven. Beeld © RTL

Een van de 'gele hesjes' die premier Mark Rutte gistermiddag de hand weigerde, zegt de ophef daarover niet goed te begrijpen. "Op het moment dat ik hem zag, werd ik boos. Waarom laat je het volk lijden? Ik heb hem als minister-president de hand geweigerd, als mens had ik hem wel de hand geschud", zegt Ingeborg Westerhoff in een reactie tegen RTL Nieuws.

Westerhoff had gistermiddag een ontmoeting met Rutte in het Torentje samen met vier andere vertegenwoordigers van de gele hesjes-beweging. Westerhoff weigerde de premier een hand te geven. Een ander kwam bellend het Torentje binnenlopen en keek Rutte niet eens aan.

De activisten hadden gehoopt op aandacht voor hun manifest, maar na afloop van de bijeenkomst ging het vooral over de manier waarop ze Rutte tegemoet traden. "Het gaat niet om het handje", zegt Westerhoff. "Het gaat om het doel waar we voor staan. Het is diep triest dat Mark Rutte er verantwoordelijk voor is dat zoveel kinderen zonder eten naar school gaan, dat werkende mensen naar de voedselbank moeten en dat op een op de vijf gezinnen zijn rekeningen niet kan betalen."

'Geel hesje' geeft Rutte geen hand

Vijf zogenoemde 'gele hesjes' waren gistermiddag op bezoek bij premier Rutte in het Torentje. Ze hebben hem daar verteld waarom ze boos zijn.

Ook achteraf had Westerhoff geen andere keuze gemaakt. Ook dan had ze Rutte niet de hand geschud. "We zijn een protestbeweging, we gaan daar niet voor de gezelligheid op de koffie. Mensen mogen daar van alles van vinden. Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik respecteer alle meningen."

Westerhoff zegt iedereen te respecteren. "Ik kijk tegen niemand op en ik kijk op niemand neer. Als je willens en wetens het volk laat lijden, houdt het fatsoen op. Dan kan ik geen hand geven."

Reactie Rutte

Overigens vond Rutte het niet erg dat hij geen hand kreeg. "Dat heeft de premier niet gestoord", zegt een woordvoerder. "Het was een goed gesprek en dat krijgt ook nog een vervolg na de zomer."

In de tussentijd gaat Rutte het manifest van de activisten bestuderen. Mogelijk krijgt Rutte bij de volgende ontmoeting wel een hand, zegt Westerhoff. "Het hangt ervan af hoe hij in de komende maanden met het manifest omgaat. En of hij zijn woorden omzet in daden."

Rutte had de gele hesjes begin maart uitgenodigd, toen hij ze tegenkwam op verkiezingscampagne in Roermond. De protestbeweging ontstond vorig jaar in Frankrijk uit onvrede over hoge brandstofprijzen en de kosten van levensonderhoud. Over het aantal gele hesjes in Nederland lopen de schattingen uiteen van tientallen tot enkele honderden.

Ingeborg Westerhoff Ingeborg Westerhoff

In een eerste reactie verklaarde Westerhoff gisteravond tegen een verslaggever van RTL Nieuws een einde te willen maken aan het kabinet-Rutte III. "We willen een einde aan de verwarde mensen die in de regering zitten. We hebben aantoonbaar gemaakt dat deze regering niet kan leiden. We hebben aantoonbaar gemaakt dat deze regering incompetent is."

Volgens Westerhoff voelen veel burgers zich in de steek gelaten. "De regering heeft aantoonbaar gemaakt niet te werken in het belang van de burger, maar in het belang van rijken en multinationals. De bevolking is al jarenlang het lijdend voorwerp en dat moet stoppen. Eerder stoppen de gele hesjes niet. De bal ligt bij de politiek en zij bepalen het verdere verloop van de protesten."

Een van de vertegenwoordigers kwam bellend het Torentje binnenlopen en keek Rutte niet eens aan. Een van de vertegenwoordigers kwam bellend het Torentje binnenlopen en keek Rutte niet eens aan.
RTL Nieuws / Mitch van Helvert

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore