Politiek

Hoekstra verklaart de liefde aan de Europese Unie

07 mei 2019 15:35 Aangepast: 07 mei 2019 17:22
Wopke Hoekstra Beeld © ANP

"Meine Damen und Herren, ich liebe Europa." In een toespraak aan de Humboldt-universiteit in Berlijn verklaarde minister Wopke Hoekstra van Financiën vandaag de liefde aan de Europese Unie.

Hij waarschuwde ook: de EU moet veranderen, anders verliest het aansluiting bij andere machtsblokken in de wereld, zoals China, de Verenigde Staten en Rusland. EU-landen moeten meer investeren in defensiesamenwerking en meer in sectoren als kunstmatige intelligentie, big data en nanotechnologie, vindt Hoekstra.

Tegelijkertijd moeten onder meer de Europese begrotingsregels strenger worden gehandhaafd. Wie deze overtreedt, mag geen aanspraak meer maken op Europees geld, stelde Hoekstra in zijn eerste internationale rede over de EU.

Moeilijk af te dwingen

Maar hoe moeten deze regels afgedwongen worden? In een gesprek met correspondent Jeroen Akkermans erkent de minister dat het niet gemakkelijk is om lidstaten aan te spreken, laat staan te straffen. Zo overtraden zowel Frankrijk als Duitsland in het verleden de Europese begrotingsregels, zonder dat dat gevolgen had.

Volgens hem toont deze geschiedenis juist het belang aan van strengere regels, omdat die de geloofwaardigheid van de EU kunnen herstellen. "Ik vind het niet goed uitlegbaar dat je aan de ene kant wel het Europese geld kan krijgen, maar tegelijkertijd kunt zeggen: ik respecteer de rechtsstaat niet, ik ben kritisch op rechters in eigen land, en ik neem geen migranten op."

Rosinenpickerei

"Dat is zoals de Duitsers zeggen 'rosinenpickerei', cherry picking in goed Nederlands. Dat moeten we veranderen om het vertrouwen in het systeem te behouden", vervolgt hij. Hoekstra wijst erop dat Nederland een van de grootste nettobetalers van de EU is. "Dan mag je terugverwachten van de landen die gebruikmaken van dat geld, dat zij dat op een verstandige manier uitgeven. Dat ze ook leveren op het gebied van hun plichten."

Tijdens de aankomende onderhandelingen over een nieuwe EU-begroting wil Hoekstra met zijn Europese collega's praten over de voorwaarden waaronder landen Europees geld kunnen krijgen.

Hoekstra is niet bang dat zijn pleidooi voor het terugbrengen van de Europese schuldenlast zal botsen met zijn oproep om meer te investeren in de economie van de toekomst. Dat laatste zou voor veel landen immers meer schulden kunnen betekenen. "Het betekent dat je je geld verstandiger en aan betere dingen moet uitgeven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore