Politicus

FvD-Kamerlid Hiddema geeft omstreden onkostenvergoeding aan Poezenboot: 'Een boel geld!'

03 mei 2019 11:16 Aangepast: 03 mei 2019 11:28
Katten op de Poezenboot in Amsterdam.

De omstreden verblijfskostenvergoeding van 14.000 euro die Forum-Kamerlid Theo Hiddema onterecht heeft ontvangen, gaat hij misschien overmaken naar de Poezenboot in Amsterdam. Daar zijn ze blij: "Ik denk dat we een kat naar Theo gaan vernoemen."

Hij heeft een 'intense liefde' voor het kattenbeest, zo zei Theo Hiddema (Forum voor de Democratie) gisteren in de Volkskrant. Voor hem reden om 14.000 euro naar de Poezenboot over te maken. 

'Wauw!' 

Judith Gobets, beheerder van de drijvende kattenopvang, is 'heel blij'. "Toen ik het las, dacht ik echt: wauw! Wat een boel geld! Dit moet echt even landen, hoor. Vaak krijgen we donaties in de vorm van vijftigjes, honderdjes. Hier kunnen we onze hele boot mee opknappen. Ik wist trouwens helemaal niet dat Theo zo'n kattenfan was?" 

De duizenden euro's zijn inmiddels veelbesproken en omstreden, want de politicus zou te veel onkostenvergoeding hebben gekregen, omdat hij in Maastricht geregistreerd staat, maar vooral in Amsterdam verblijft. Hij kreeg de 'verblijfkosten' omdat hij met zijn huis in Limburg verder dan 150 kilometer van het Binnenhof woonde.

Tevergeefs

Zijn pogingen om het geld terug te storten naar het parlement, waren tevergeefs. De Tweede Kamer stelt, zo schrijft de Volkskrant in hetzelfde artikel, dat er 'niks onrechtmatigs' is aan Hiddema's vergoedingen, want hij staat nu eenmaal officieel in Maastricht ingeschreven. 

"Er moet een wettelijke grond zijn om het geld te kunnen terugstorten, en die is er niet", zegt Hiddema tegen de krant. 

Dus lijkt hem een goed doel, zoals de Poezenboot in Amsterdam, een goede bestemming voor het geld. "De menselijke soort kan me even het dak op." 

De poezenboot in Amsterdam. De poezenboot in Amsterdam.

Niets ontvangen 

"We hebben alleen nog niets ontvangen", zegt Poezenboot-beheerder Gobets. "Ik hoop dat dat nog komt, want we kunnen er een boel katten blij mee maken." 

Gobets heeft nog geen contact opgenomen met de politicus. "Ja... Ik zeg maar heel eerlijk: ik durf het niet zo goed. Ik vind dat een beetje asociaal, het voelt een beetje als zeuren om een cadeautje. Ik heb er wel over getwitterd, misschien dat hij het op die manier leest en dan tot actie overkomt." 

Goede kattennamen

Ze heeft met zichzelf afgesproken: als ze over een week nog niets heeft gehoord, dan gaat ze hem misschien benaderen. "Tot die tijd zijn we wel voorzichtig. Eerst maar eens zien of het uitkomt." 

En als het uitkomt... dan is ze wel van plan om een kat naar de politicus te vernoemen. "Toevallig ga ik nu net twee nieuwe katten ophalen, dus wie weet worden zij Theo & Hiddema. Klinkt wel leuk toch?" 

Een kat op de Poezenboot. Een kat op de Poezenboot.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hiddema: 'Vertrouwensbreuk binnen bestuur Forum voor Democratie'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore