Ga naar de inhoud
Maatregelen genomen

Amerikaanse haatprediker Steven Anderson mag Nederland niet in

Beeld © AFP

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid heeft maatregelen getroffen om te voorkomen dat de omstreden Amerikaanse prediker Steven Anderson naar Nederland komt. Anderson - die zich zeer negatief uitlaat over homo's en lesbiennes - wilde eind deze maand naar Amsterdam komen om 'zieltjes te winnen'.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Harbers: "Het kabinet staat op het standpunt dat in de Nederlandse samenleving ruimte is voor een grote diversiteit van beschouwingen, opvattingen, waardepatronen en leefstijlen. Voor discriminatie, het oproepen tot haat of onverdraagzaamheid en geweld op enige grond, is geen plaats in een democratische rechtsstaat als de onze. Onze vrijheden zijn geen vrijbrief voor onverdraagzaam gedrag waarmee andere vrijheden worden begrensd."

Haatprediker
Lees ook:
Haatprediker weigeren? 'Het kan, als hij gevaar is voor openbare orde'

Haat tegen homo's

Welke maatregelen Harbers precies heeft getroffen, is niet bekend. Harbers zegt daar niet op in te kunnen gaan, vanwege 'individuële casuïstiek'. De 37-jarige Anderson was van plan om eind deze maand met de trein naar Nederland te komen.

Anderson, die dominee is in een kerk in een voorstad van Phoenix, Arizona, predikt al jaren haat tegen homo's en lesbiennes. Nadat in Orlando bezoekers van homonachtclub Pulse bij een terreuractie waren omgekomen, liet hij juichend weten blij te zijn met 'weer vijftig pedofielen minder'. In een BBC-documentaire zei hij dat homo's en lesbiennes het best 'een kogel door hun eigen hoofd kunnen schieten', en dat LGBT (de Engelse variant van LHBT) voor hem staat voor 'Let God Burn Them'.

Toegang ontzeggen

Nadat Anderson bekend had gemaakt dat hij naar Nederland wilde komen, ontstond hier ophef. Homobelangenorganisatie COC eiste dat hem de toegang tot ons land zou worden ontzegd. Verschillende politieke partijen sloten zich daarbij aan. Het kabinet zei toen te onderzoeken of het mogelijk was hem de toegang te ontzeggen.

Politici zijn blij dat dat nu is gelukt:

Ook woordvoerder Philip Tijsma van het COC is blij met de beslissing: "Mensen met dit soort walgelijke ideeën Nederland niet in laten is een verstandig en goed besluit." Dat Anderson nu mogelijk krijgt wat hij wil (aandacht voor zijn omstreden standpunten), noemt Tijsma 'een afweging'. "Maar op een gegeven moment moet je een streep trekken. Dat doen wij bij dit soort walgelijke uitspraken. Dit is gewoon onacceptabel."

Eerder gaf Anderson een interview aan RTL Nieuws over de ophef die er was ontstaan. "Ik vind dit wel verrassend. Mij was verteld dat men in Nederland de vrijheid van meningsuiting erg belangrijk vindt. Maar misschien heb ik de verkeerde informatie gekregen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore