Ga naar de inhoud
Duur feestje

Afscheidsfeestje universiteit van 70.000 euro, minister eist opheldering

Professor Elmer Sterken (R), rector magnificus, en Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken tijdens de opening van het academisch jaar. Beeld © ANP

70.000 euro voor een afscheidsfeest van de rector van de Rijksuniversiteit Groningen. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) eist opheldering over de kosten.

"Dit bedrag strookt op het eerste gezicht niet met een sobere en doelmatige besteding van onderwijsmiddelen. Ik zal de RUG om opheldering vragen", laat Van Engelshoven weten.

Dagblad Trouw bericht vandaag over de kosten.

'Gepland voor volgende week'

Het afscheid van rector magnificus Elmer Sterken staat gepland voor volgende maand. Vorig jaar september is voor het vertrek van collegevoorzitter Sibrand Poppema volgens studentenbeweging DAG 40.000 euro uitgegeven.

Studenten van de Democratische Academie Groningen (DAG), een kritische studentenbeweging die ook zitting heeft in de universiteitsraad, tekenen protest aan en eisen een maximumbedrag voor dit soort feesten.

Rutte:
Lees ook:
Rutte: drie ton kostende afscheidsrecepties verdedigbaar

Woordvoerster Jorien Bakker van de RUG zegt dat de 70.000 euro niet alleen bestemd is voor het afscheid van de rector magnificus en dat onder meer wordt gekeken of een deel van het geld ten goede kan komen aan activiteiten in de lustrumweek.

"Bovendien zou het bedrag lager kunnen uitvallen.''

'Hartstikke mooi'

Bram Omvlee van DAG vindt het 'hartstikke mooi' dat Van Engelshoven opheldering wil over de geplande uitgave door de RUG. "Het gaat om publiek geld en daarom moet duidelijk zijn waaraan dit wordt besteed.''

DAG zou graag zien dat de publieke gelden vooral besteed worden aan de verbetering van het onderwijs en onderzoek.

Ter vergelijking: in Utrecht, waar de rector vorig jaar vertrok, werd volgens Trouw 4000 euro uitgegeven voor het afscheid.