Wetsvoorstel

PvdA: verhoog minimumloon met één euro per uur

01 mei 2019 02:01 Aangepast: 01 mei 2019 04:52
Gijs van Dijk Beeld © ANP

Het minimumuurloon is te laag, vindt de PvdA. Volgens de partij kunnen veel mensen er nauwelijks van rondkomen. "Wij willen dat iedereen die nu voor het minimumloon moet werken er tenminste een euro op vooruit gaat", zegt Kamerlid Gijs van Dijk.

Nederland kent een minimumloon van 1615,80 bruto per maand. Wie 40 uur werkt verdient 9,33 euro per uur.

10,36 euro per uur

Van Dijk: "We spreken veel mensen die zeggen: je weet aan het begin van de maand niet of je het eind van de maand haalt. En er moet al helemaal niks kapot gaan zoals een koelkast of een wasmachine want dan kun je dat niet betalen."

De PvdA komt daarom met een wetsvoorstel om een minimumuurloon in te voeren van 10,36 euro. "Het scheelt een euro per uur. Dat zijn tientjes per week. Dat scheelt gewoon." 

500.000 mensen profiteren

Volgens Van Dijk zouden zo’n 500.000 mensen daar van profiteren. "Mensen die in de horeca werken, die in winkels werken, in de schoonmaak, hele normale beroepen. Ik vind dat die er echt op vooruit moeten."

Omdat uitkeringen zijn gekoppeld het minimumloon zouden ook ouderen die AOW krijgen meeprofiteren. De verhoging zou de schatkist jaarlijks twee miljard euro kosten. Vakbond FNV pleitte vorige maand ook al voor een hoger minimumloon. Volgens de vakbond is een drastische verhoging nodig naar 14 euro per uur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van