Hiddema minder stellig

Gesprek met FvD-senatoren over toekomst omstreden Otten

28 april 2019 10:57 Aangepast: 28 april 2019 12:20

Forum voor Democratie zal met de nieuwe Eerste Kamerleden van Forum voor Democratie de toekomst bespreken van de inmiddels omstreden lijsttrekker van die partij in de Senaat, Henk Otten. "We gaan de mensen die in de Eerste Kamer komen ondervragen over hoe zij er tegenover staan", zei Hiddema vanochtend bij het programma WNL op Zondag.

Otten is samen met leider Thierry Baudet een van de twee oprichters van FvD. Hij heeft sinds deze week een conflict met de partij omdat hij als penningmeester 30.000 euro aan zichzelf heeft betaald. Volgens Otten had hij recht op dat geld, volgens de partij was het een 'greep uit de kas'.

Vlak voor het conflict over het geld leverde hij in een interview kritiek op de rechtse koers van Baudet. Dat leverde gefronste wenkbrauwen op. Vlak daarna werd duidelijk dat hij terugtrad als penningmeester van de partij én als medewerker van de Tweede Kamerfractie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Henk Otten na crisis partijbestuur FvD: 'Ik ga gewoon de Senaat in'

Hiddema zei vanochtend dat de toekomst van Otten afhankelijk is van wat de nieuwe FvD-senatoren willen én van wat Otten zelf wil. "Ik wil eerst weten wat de mensen om hem, die hem straks zullen omringen, vinden. Van hen heb ik nog niemand gesproken", zei het FvD-Kamerlid.

Knopen tellen

"Ik wil dat ie dat bespreekt met de mensen die met hem in de Eerste Kamer zouden komen, hoe hij daar zijn positie zou kunnen invullen. En als ie daar nog zin in heeft dan horen we het wel."

Ook moet Otten zelf zijn knopen tellen, heeft Hiddema tegen hem gezegd, vertelde de advocaat vanochtend. "Met dat Eerste Kamerlidmaatschap moet je maar even zien wat je eigen mandaat voor jou te betekenen heeft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baudet verrast door kritiek tweede man Henk Otten

Afgelopen donderdag zei Hiddema nog dat wat hem betreft Otten gewoon plaats kan nemen in de Eerste Kamer.

Twee zetels minder voor FvD in peiling

Door de interne strubbelingen levert Forum voor Democratie in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond twee zetels in. Een daarvan is 'teruggegaan' naar de PVV. Volgens de peiling staat FVD nu op 26 zetels, gevolgd door VVD die op 22 zetels blijft, net als vorige week.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Otten treedt terug als bestuurslid Forum voor Democratie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore