Twee zetels

Forum voor Democratie verliest licht in peiling voor Tweede Kamer

27 april 2019 19:31
Thierry Baudet (archieffoto) Beeld © Hollandse Hoogte

Forum voor Democratie gaat een stap achteruit in de peilingen. Dat blijkt uit de wekelijkse cijfers van opiniepeiler Maurice de Hond, die morgen openbaar worden gemaakt.

De partij van Thierry Baudet gaat van 28 naar 26 zetels. Mogelijk ligt de oorzaak bij het geldschandaal rondom oud-partijbestuurder Henk Otten. Die vertrok eerder deze week, nadat bleek dat hij dertigduizend euro uit de partijkas had gehaald.

Schril contrast

"Je ziet dat gedoe in een partij meteen zijn effect heeft op de peilingen", zegt politiek commentator Frits Wester. "Opvallend is wel dat de VVD er geen garen bij spint, maar dat de PVV ineens weer wat gaat groeien."

De PVV gaat van acht naar negen zetels, al staat dat nog steeds in schril contrast met de twintig die de partij nu in de Kamer heeft. Mark Ruttes VVD blijft op 22 zetels staan, elf minder dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Irritatie bij Forum voor Democratie geeft te denken over stabiliteit'

De ander partij die een zetel wint is de Partij van de Arbeid, die daarmee op veertien zetels uitkomt. Met Forum en GroenLinks is het de enige grotere partij die momenteel op winst zou staan als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore