Tot vier jaar cel

Grapperhaus wil zwaardere straffen voor bedreiging

27 april 2019 08:06 Aangepast: 27 april 2019 08:30
Minister Grapperhaus van Justitie. Beeld © ANP

Ernstige bedreigingen moeten in de toekomst zwaarder worden bestraft. Dat vindt minister Grapperhaus van Justitie. De maximumstraf is nu nog twee jaar, Grapperhaus wil dat dat drie tot vier jaar wordt.

De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat bedreigingen 'steeds meer heftige uitingsvormen' aannemen en dat hem 'in toenemende mate zorgen baart'. Hij wil dat de maximumstraf voor bedreiging naar drie jaar gaat, en voor het bedreigen van bestuurders - zoals burgemeesters - naar vier jaar.

Ernst van bedreigingen

Bijna een kwart van de burgemeesters is ernstig bedreigd, en het probleem is groter, stelt Grapperhaus. "Bijvoorbeeld ook privépersonen, ambtenaren en hulpverleners krijgen te maken met bedreiging."

Hij noemt als voorbeeld boeren die worden bedreigd als ze hun schuur niet ter beschikking stellen voor wietteelt, of Rotterdamse havenmedewerkers en vastgoedondernemers die slachtoffer zijn van criminele activiteiten. 

De minister vindt de huidige maximumstraffen niet passen bij de ernst van de bedreigingen. Hij wil voor de zomer met een wetsvoorstel komen om dit mogelijk te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore