Ga naar de inhoud
'Meer vuurkracht'

Kabinet gaat honderden miljoenen euro extra aan defensie uitgeven

Het kabinet trekt extra geld uit voor defensie. Het gaat om 160 miljoen euro extra per jaar, zo melden bronnen aan RTL Nieuws. Nederland verhoogt de defensie-uitgaven vanwege de NAVO-afspraken. Daarnaast maakt het kabinet eenmalig 400 miljoen euro vrij om bijvoorbeeld extra materieel aan te schaffen.

De extra investeringen komen bovenop het eerder uitgetrokken extra geld (ruim 1,5 miljard) dat al was afgesproken in het regeerakkoord, heeft de ministerraad vanmiddag besloten in de besluitvorming over de Voorjaarsnota.

Gisteravond hebben de regeringspartijen op het Catshuis een akkoord bereikt over de aanpassingen in de begroting voor dit jaar en volgende jaren.

NAVO-afspraken

Nederland komt nu nauwelijks in de buurt van de NAVO-afspraak om 2 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP) in 2024 uit te geven aan defensie. Ook met deze extra investering haalt Nederland de NAVO-afspraken niet. "Maar op deze manier kan Nederland richting de NAVO en de Verenigde Staten opnieuw een stijging laten zien", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Voorjaarsnota?

De Voorjaarsnota geeft weer hoe het gaat met de lopende begroting van het Rijk. In de nota staan voorstellen over wijzigingen die nodig zijn in de uitgaven en inkomsten. De Voorjaarsnota verschijnt halverwege het lopende begrotingsjaar. Uiterlijk op 1 juni.

Bron: rijksoverheid.nl

Helft
Lees ook:
Helft NAVO-landen haalt budgetdoel defensie, Nederland nog lang niet

In december had het kabinet al aangekondigd om extra geld uit te trekken voor defensie. Nederland heeft toen bij de NAVO een plan ingediend. Zo wil het ministerie van Defensie investeren in extra F-35 jachtvliegtuigen (JSF) en meer vuurkracht op land en op zee. Ook zouden met extra geld de special forces worden versterkt, net als 'het cyber- en informatiedomein' . Hoe het extra geld precies wordt uitgegeven, wordt later bekend gemaakt.

'Afspraken nakomen'

Zowel de Verenigde Staten als de NAVO hebben Nederland herhaaldelijk opgeroepen om het defensie-budget verder te verhogen. Deze maand deed de Amerikaanse NAVO-ambassadeur, Kay Bailey Hutchison, de oproep opnieuw in een interview met RTL Nieuws. "We hopen dat ze hun afspraken nakomen. We denken dat Nederland het kan, anders zouden we er geen druk achter zetten."