Nieuwe baan?

CDA-leider Buma getipt als burgemeester voor Leeuwarden

26 april 2019 11:36 Aangepast: 26 april 2019 12:52
CDA-leider Sybrand Buma op werkbezoek bij een zuivelboerderij. Beeld © ANP

CDA-leider Sybrand Buma wordt genoemd als kandidaat om de nieuwe burgemeester van Leeuwarden te worden. Buma is sinds 2010 partijleider van het CDA.

Het CDA wil niet zeggen of Buma heeft gesolliciteerd. Geen commentaar, zegt een woordvoerder van het CDA na berichtgeving in De Telegraaf. 

De 64-jarige Ferd Crone is de huidige burgemeester van de Friese hoofdstad, maar Crone legt zijn functie deze zomer neer. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frits Wester: 'Nieuwe CDA-partijvoorzitter staat voor taak: hoe vertel ik het Buma?'

Op zoek naar een nieuwe leider

Buma geeft sinds 2010 leiding aan het CDA. Als hij zou vertrekken, betekent dat de partij op zoek moet naar een nieuwe leider.

In de partij worden minister Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra als mogelijke nieuwe partijleiders voor de toekomst. Ook huidig CDA-staatssecretaris Mona Keizer zei dat er naast 'kroonprinsen ook kroonprinsessen zijn'. 

Voetsporen van zijn vader

Als Buma de nieuwe burgemeester wordt, zou hij daarmee in de voetsporen treden van zijn vader. Die was burgemeester in Sneek. Buma werd in het Friese Workum geboren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CDA-congres lijnrecht tegenover Buma over hogere rente studieleningen

Politiek leider Frits Wester: "Hoewel het nog nergens officieel bevestigd wordt zijn de signalen uit het Friese wel heel sterk dat het deze kant op gaat."

'Logische stap voor Buma' 

Wester vervolgt: "Het zou ook een mooie en logische stap zijn voor Buma. Want hij weet ook wel dat hij niet opnieuw lijsttrekker van het CDA wordt, dat is een breed gedragen gevoel binnen de partij en zeker ook in de top. Een nieuwe generatie staat dan ook al klaar om het leiderschap over te nemen: in de personen van Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore