Ga naar de inhoud
Politiek

Omstreden anti-homoprediker: 'Verrassend dat ik niet welkom ben'

Steven Anderson nadat hij te horen kreeg dat hij Botswana moest verlaten. Beeld © ANP

Ophef of niet, de omstreden Amerikaanse predikant Steven Anderson is alsnog van plan naar Nederland te komen. In de landelijke politiek was onrust ontstaan over zijn komst vanwege zijn extreme opvattingen over homoseksualiteit. Dat doet hem overigens weinig.

"Dit is voor mij niets nieuws", zegt de predikant in een telefoongesprek met RTL Nieuws. Anderson: "Ik heb dit al vijf keer meegemaakt, onder meer in Canada en in het Verenigd Koninkrijk." In 2016 werd hij Botswana uitgezet nadat hij tijdens een radioshow opriep tot geweld tegen mensen die niet hetero zijn.

Dat er nu ook in Nederland verzet is tegen zijn komst, verbaast hem. "Ik vind dit wel verrassend. Mij was verteld dat men in Nederland de vrijheid van meningsuiting erg belangrijk vindt. Maar misschien heb ik de verkeerde informatie gekregen."

Haatprediker
Lees ook:
Haatprediker weigeren? 'Het kan, als hij gevaar is voor openbare orde'

Strikte interpretatie Bijbel

Steven L. Anderson leidt een kerk in een voorstad van Phoenix, een grote woestijnstad in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Anderson beroept zich op een strikte interpretatie van de Bijbel en zegt bijvoorbeeld dat homo's de doodstraf zouden moeten krijgen.

De omstreden predikant gaat vaak buiten Amerika 'zieltjes winnen' en is van plan om eind mei Amsterdam te bezoeken. Op het Binnenhof is onrust ontstaan over zijn reis naar Nederland: vrijwel alle partijen willen de komst van Anderson blokkeren en het kabinet zoekt uit of dit juridisch mogelijk is.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet kijkt naar weigeren Amerikaanse haatprediker: 'Uitspraken verschrikkelijk'

Met de trein

Anderson zegt ook niet van plan te zijn om zijn reisschema om te gooien. "Alles wat er nu in Nederland gebeurt, brengt me niet op andere gedachten. Ik ga daar niet heen voor alle boze mensen, maar voor de christenen, de rechtschapen overgeblevenen." Hij rekent erop dat er ongeveer honderd mensen naar zijn bijeenkomst in Nederland komen.

Omdat Anderson van plan is met de trein naar Nederland te komen, zal het moeilijk worden hem bij de grens tegen te houden. Op het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt onderzocht of en hoe Anderson de toegang tot Nederland ontzegd kan worden.

Het COC roept staatssecretaris Harbers op Anderson te beschouwen als ongewenste vreemdeling en hem de toegang tot Nederland te ontzeggen. Diverse wetten geven Harbers die bevoegdheid als personen een gevaar vormen voor de openbare orde.