Vertrouwenscrisis

Chaos in top Forum voor Democratie: 'Teleurstellend voor de partij'

25 april 2019 18:41 Aangepast: 25 april 2019 18:54
Beeld © ANP

Er is gedonder in de top van Forum voor Democratie nu het partijbestuur wil dat medeoprichter Henk Otten zich terugtrekt. FvD'ers door het hele land zien het gedoe vanaf een afstand aan. "Het is vooral teleurstellend voor de partij", zegt een hooggeplaatste FvD'er. "Wat er nu allemaal gebeurt, zie je liever niet." 

Sinds dit weekend is het onrustig in de top van Forum voor Democratie. Afgelopen weekend liet Henk Otten, de tweede man en medeoprichter van de partij, zich in het NRC kritisch uit over politiek leider Thierry Baudet. En gisteren was er heibel over onhandige tweets.

Vandaag komt daar nog een nieuwe crisis bovenop. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'FVD-bestuurder Henk Otten betaalde zichzelf uit partijkas'

Vertrouwensbreuk

Henk Otten blijkt geld uit de partijkas te hebben overgemaakt naar zijn eigen adviesbureau, een bedrag van ruim 30.000 euro. Tweede Kamerlid Theo Hiddema laat weten dat er sprake is van een vertrouwensbreuk. Het partijbestuur verzoekt Otten nu met klem om zich terug te trekken uit het partijbestuur. 

De hoofdpersonen- Otten en Baudet- zijn vandaag onbereikbaar. Bij de fractie is de deur dicht en zijn de gangen leeg. Ook het partijbestuur is onbereikbaar. Alleen Tweede Kamerlid Theo Hiddema wil wat over de kwestie kwijt: "De betaling van Otten aan zichzelf heeft wantrouwen gewekt in het bestuur." 

'Teleurstellend voor de partij'

Een hooggeplaatste FvD'er wil niets zeggen over Otten en zijn positie. "Dat is aan het partijbestuur." Hij vervolgt: "Maar al deze berichtgeving is niet goed voor de partij. Het is vooral teleurstellend dat dit allemaal gebeurt."

Slecht voor de beeldvorming

Dat beamen andere FvD'ers door het land, zo blijkt uit een rondgang. Naast het gedoe rond Otten, vindt de Limburgse lijsttrekker Ruud Burlet dat de manier van communiceren wel wat netter kan. "Het is bijvoorbeeld onhandig hoe de manier dat Otten als penningmeester is gestopt wordt gecommuniceerd. Dat had netter gemogen." 

Of hij bang is voor LPF-achtige toestanden? "Ik maak me nog geen zorgen. Het gaat om de inhoud van de partij en die is goed."  

'Volwassen worden'

Ander FvD'ers omschrijven de gebeurtenissen als iets wat hoort 'bij een proces van volwassen worden.' "Je hebt in iedere partij wel wat. Maar wij liggen nu onder een vergrootglas omdat we zo groot zijn."

Baudet en Hiddema tijdens hun campagnebijeenkomst Baudet en Hiddema tijdens hun campagnebijeenkomst
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede man Forum voor Democratie heeft flinke kritiek op leider Baudet

Politieke soap 

Volgens politiek commentator Frits Wester is er sprake van 'een complete politiek soap van een nieuwe partij die opeens explosief is gegroeid. Het gaat om macht, om personen, over de koers en over geld.'

Volgens Wester maakt het al met al een weinig stabiele en rommelige indruk. "In iedere partij is wel eens gedoe en natuurlijk ligt snelgroeier Forum nu onder een vergrootglas. Maar politiek crisismanagement lijkt slecht ontwikkeld. Sterker nog: de hoofdpersonen hebben zelf met tweets en reacties daarop de boel in de hens gezet."

Beter managen

Johan Dessing, fractievoorzitter voor Forum in Noord-Holland bevestigt dat: "We moeten goed gaan managen. Verder zie ik het als een huwelijk. Daarin zie je ook allerlei perikelen en moet je groeien." Op de positie van Otten wil hij verder niet ingaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore