30.000 euro

'FVD-bestuurder Henk Otten betaalde zichzelf uit partijkas'

25 april 2019 17:24 Aangepast: 25 april 2019 19:36
Beeld © ANP

FVD-bestuurslid Henk Otten zou 30.000 euro uit de partijkas naar zichzelf hebben overgemaakt. Thierry Baudet en collega bestuurder Rob Rooken proberen hem daarom al weken uit het partijbestuur te zetten.

Dat meldt NRC op basis van bronnen binnen de partij. Otten bevestigt het verhaal, maar benadrukt dat het niet meer was dan een onhandigheid. Het bedrag was bedoeld voor diensten die zijn adviesbureau aan de partij leverde, maar hij was vergeten de transactie te laten goedkeuren, zegt hij tegen de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos in top Forum voor Democratie: 'Teleurstellend voor de partij'

'Slordig'

Hij zegt het bedrag direct te hebben teruggestort en hoopt dat het bestuur de betaling alsnog goedkeurt. Otten noemt de betaling nu zelf 'een slordige omgang met de interne governance' en betaalde terug omdat hij er 'geen discussie' over wilde.

Vanuit zijn adviesbureau zou Otten vele tonnen aan fondsen hebben geworven voor de partij. De uren die hij kwijt was daaraan kostten de partij exclusief btw 25.000 euro.

Frits Wester: 'Het gaat om macht, om personen' 

"Het is de complete politieke soap van een nieuwe partij die ineens explosief gegroeid is. Met alle klassieke elementen. Het gaat om macht, om personen, over de koers en over geld. Al met al geen vrolijk beeld", stelt politiek commentator Frits Wester. 

"Het maakt al met al een weinig stabiele en ook rommelige indruk. Natuurlijk: in iedere partij is er wel eens gedoe en natuurlijk ligt snelgroeier Forum nu onder het vergrootglas. Maar politiek crisismanagement lijkt nog niet sterk ontwikkeld. Sterker nog, de hoofdpersonen hebben zelf met tweets en reacties daarop de boel in de hens gezet." 

Rommelt in de top

Al langer is duidelijk dat het rommelt in de top van Forum Voor Democratie. Eerder deze week uitte Otten in een interview kritiek op de solistische manier van optreden van Baudet, die de partij onnodig in de extreemrechtse hoek zou trekken.

Gisteren maakte Baudet bekend dat Otten zou terugtreden als medewerker van de Tweede Kamer, maar Otten liet weten daar anders over te denken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede man Forum voor Democratie heeft flinke kritiek op leider Baudet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore