'Buitengewoon pijnlijk'

Kopstuk OM geschorst om geheime liefdesaffaire: schadelijk voor hele organisatie

25 april 2019 11:03 Aangepast: 15 mei 2019 14:42
Marianne Bloos en Marc van Nimwegen Beeld © ANP

Met hun relatie hebben OM-kopstukken Marc van Nimwegen en Marianne Bloos de integriteitsregels ernstig overschreden en dat is schadelijk geweest voor de gehele organisatie. Dat is de keiharde conclusie van de commissie-Fokkens. Het OM heeft Van Nimwegen gisteren geschorst.

Na elf maanden is er vandaag opheldering gekomen over de affaire tussen de twee hooggeplaatste kopstukken van het Openbaar Ministerie: OM-topman Marc van Nimwegen en ondergeschikte Marianne Bloos, hoofdofficier van justitie.

Integriteitsnormen ernstig overschreden

De commissie-Fokkens deed bijna een jaar lang onderzoek naar de relatie en de gevolgen. De conclusies zijn hard. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat Bloos en Nimwegen vanaf mei 2011 een liefdesrelatie hadden terwijl ze ook een gezagsrelatie met elkaar hadden binnen het Openbaar Ministerie. Van Nimwegen was destijds de leidinggevende van Bloos.

Met hun relatie, die de twee hadden moeten melden, werden de gedrags- en integriteitsnormen ernstig overschreden, oordelen de onderzoekers. De relatie heeft ook 'schadelijke gevolgen gehad voor de gehele organisatie en haar medewerkers en voor het vertrouwen in de leiding van het OM'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na elf maanden opheldering over liefdesrelatie tussen twee OM-kopstukken

Onthulling NRC

De affaire tussen Van Nimwegen en Bloos kwam in mei vorig jaar aan het licht door NRC. De twee zouden zich door hun chauffeurs regelmatig laten afzetten bij hetzelfde Van der Valk-hotel. Hun chauffeurs wachtten dan op de parkeerplaats. 

Ook gingen de twee op 'dienstreis' naar Thailand en werd Bloos mede onder de verantwoordelijkheid van Van Nimwegen benoemd tot hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket.

De affaire verziekte de sfeer binnen de OM-top. De onderzoekers oordelen dat de relatie 'schadelijke gevolgen heeft gehad voor de gehele organisatie en haar medewerkers en voor het vertrouwen in de leiding van het OM.'

Geen incident

Volgens de commissie mag de affaire 'niet worden beschouwd als een incident'. De onderzoekers stellen dat er onvoldoende ethisch leiderschap is. Verder is gebleken dat er binnen het Openbaar Ministerie 'gevoelens van onvrede en zorgen over de cultuur bestaan'. Ook de manier waarop benoemingen en benoemingsprocedures tot stand komen 'roept onvrede op'.

OM is geschokt

In een reactie op het onderzoek zegt Gerrit van der Burg, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, 'dat het bijzonder pijnlijk is wat de commissie heeft vastgesteld'. Van der Burg neemt het zichzelf kwalijk dat hij niet wist van de relatie. "Ik had er destijds de antenne niet voor. Dat neem ik mezelf kwalijk."

De hoogste baas vervolgt: "Het imago van het OM, dat onkreukbaar moet zijn, is beschadigd door het verwijtbare gedrag van twee hoofdofficieren en hoe de top van het OM daarmee is omgegaan."

Geschorst

Hoofdofficier Van Nimwegen is sinds gisteren geschorst. Hij gaat de schorsing aanvechten, laat zijn advocaat weten aan RTL Nieuws. Van Nimwegen vindt nog steeds dat in 2011 geen sprake was van een liefdesrelatie. Bloos wil niet reageren, maar heeft tegen de onderzoekscommissie meegedeeld dat ze 'de zaak betreurt en dat ze het had moeten melden.'

Of de twee nog bij elkaar zijn? Daar werden vandaag geen mededelingen over gedaan. 

Reactie minister Grapperhaus:

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) noemt de bevindingen 'uitermate indringend en de conclusies zeer kritisch'. Deze conclusies betreffen volgens hem 'niet alleen het niet integere gedrag van twee hoge functionarissen van het OM, maar ook de wijze waarop daarmee door de top van de organisatie is omgegaan'.

De minister vindt 'dat de problematiek niet kan en mag worden beschouwd als een incident, maar moet worden gezien als een serieus en krachtig signaal om de handen uit de mouwen te steken'.

Dat gaat het Openbaar Ministerie ook doen, belooft Grapperhaus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore