Ga naar de inhoud
Homohaat

Haatprediker weigeren? 'Het kan, als hij gevaar is voor openbare orde'

De radicale dominee Anderson Beeld © YouTube

Mag de Amerikaanse haatprediker Steven Anderson een bezoek brengen aan Nederland? Staatssecretaris Mark Harbers moet daartoe besluiten. "Haatimams worden regelmatig geweigerd, maar bij extremistische dominees ligt dat toch anders", zegt een deskundige.

De 37-jarige radicale extremistische dominee Steven Anderson wil op 23 mei op eigen gelegenheid een bezoek aan Amsterdam brengen. Zijn doel is vooral 'zieltjes winnen'.

Maar als het aan homobelangenorganisatie COC én de politiek ligt, gaat het bezoek niet door. 'Weiger zijn toegang', luidt de dwingende oproep van de COC aan staatssecretaris Harbers.

Wel of geen gevaar

Het is aan de staatssecretaris om het bezoek te weigeren. "Harbers moet besluiten of de prediker een gevaar is voor de openbare orde", licht advocaat Sander Groen toe.

"Als iemand een gevaar is, kun je besluiten om de persoon op te laten nemen in het Schengen-informatiesysteem: SIS.  Als iemand dan op Schiphol landt, kan hij weer worden uitgezet en komt de persoon het land en heel Europa niet in."

De staatssecretaris kan ook bepalen dat de prediker alleen Nederland niet inkomt; dat komt hij in het NSIS-systeem. 

COC:
Lees ook:
COC: laat Amerikaanse haatprediker Nederland niet in

Haatimams

Volgens Groen worden haatimams regelmatig geweigerd om naar Nederland te komen. Het is bij haatimams ook gemakkelijker om ze toegang tot het land te weigeren dan bij haatdominees, stelt hij.

"Haatimams kun je makkelijker linken aan terroristische organisaties, dat is bij dit soort predikers lastiger." De advocaat vervolgt: "Maar als je hoort tot welk geweld de man allemaal oproept, zou je denken; waarom niet?"

Doodstraf voor homo's

De Amerikaanse haatprediker Steven Anderson is voorstander van een doodstraf voor homo's en lesbiennes. De ultraradicale geestelijke uit het Amerikaanse Arizona predikt al jaren haat tegen LHBT’s. Nadat in Orlando bezoekers van homonachtclub Pulse bij een terreuractie waren omgekomen, liet hij juichend weten blij te zijn met 'weer vijftig pedofielen minder'.

In een BBC-documentaire zegt hij dat homo's en lesbiennes het beste 'een kogel door hun eigen hoofd kunnen schieten'. In dezelfde documentaire zegt hij dat LGBT (de Engelstalige variant van LHBT) voor hem staat voor 'Let God Burn Them'.