'Besluit niet goed'

'Islamitische school in Westland moet er volgens de wet komen'

24 april 2019 13:54 Aangepast: 24 april 2019 17:39
Een islamitische juf. Beeld © ANP

Minister Arie Slob moet de oprichting van een nieuwe islamitische basisschool in de gemeente Westland betalen. "Aannemelijk is dat de school het vereiste minimaal aantal leerlingen zal halen, zodat de minister de school volgens de wet moet bekostigen'', schrijft de Raad van State.

De minister heeft de aanvraag van de school meerdere keren afgewezen, maar volgens de Raad van State - de hoogste bestuursrechter van ons land- is dat onterecht.

Te weinig leerlingen

De minister keurde dat plan tot twee keer toe af, omdat volgens hem te weinig leerlingen naar de school zullen gaan. Maar de Raad van State ziet dat anders: omdat de islamitische school het vereiste minimaal aantal leerlingen wél gaat halen, moet de minister de school volgens de wet bekostigen. 

Minister Slob (Onderwijs). Minister Slob (Onderwijs).

Meerdere keren afgewezen

De aanvraag werd ingediend door scholengemeenschap Yunus Emre. In Den Haag heeft de school al vier basisscholen op islamitische grondslag en wil ook een basisschool in Westland openen.

De basisschool Yunus Emre heeft de islamitische levensbeschouwing als basis, schrijft de scholengemeenschap op hun site. "De uitgangspunten van de school worden hierdoor bepaald. Daarnaast gebruiken we het Nederlandse onderwijsprogramma voor de lessen die wij op school geven. Wij zijn een ‘Vreedzame School’."

Opgenomen

Ons land telt twee islamitische middelbare scholen en 52 islamitische basisscholen. Het islamitisch onderwijs valt in Nederland onder het bijzonder onderwijs. Net als bijvoorbeeld de christelijke scholen.

De leerlingen op een islamitische school krijgen naast gewoon onderwijs als taal en rekenen, onderwijs dat aansluit bij de geloofsovertuiging van hun ouders. 

Een woordvoerder van de minister laat weten dat ze de uitspraak bestuderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`